Ο «φτερωτός Ερμής», εμπόδιο στην αδειοδότηση του «Τηλέτυπου»

Ο «φτερωτός Ερμής», εμπόδιο στην αδειοδότηση του «Τηλέτυπου»

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείζον θέμα θεσμικής τάξης αναδεικνύεται η υπόθεση της διεκδίκησης των ΕΛΤΑ από τη γαλλική κοινοπραξία La Ρoste-Φτερωτός Ερμής (συμφερόντων Λαμπράκη – Κόκκαλη η τελευταία) και καθώς απ’ αυτήν αναδύονται συνταγματικά ασυμβίβαστα και χονδροειδέστατες παραβιάσεις του ν. 2328/1995 περί ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα αυτήν τη φορά τίθεται σε ομηρεία και η αδειοδότηση του Mega, καθώς σ’ αυτό μετέχει ο ΔΟΛ με 10% περίπου.

Μετά το διαπιστωθέν ασυμβίβαστο της δραστηριότητας του Travel Ρla(που ανήκει στον ΔΟΛ) με κρατικούς φορείς και η υπόθεση της εμπλοκής του Φτερωτού Ερμή (ΔΟΛ Digital, 42,5%, Intrasoft 42,5% και Εθνική 15%) στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ οδεύει προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατόπιν αιτήματος του αναπληρωματικού του μέλους, του κ. N. Κουλούρη.

Προχθές, ο κ. Κουλούρης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ ζητεί το θέμα του Φτερωτού Ερμή λόγω της σπουδαιότητάς του, να εισαχθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου σε συνάρτηση με την εξελισσόμενη διαδιακσία αδειοδότησης του Mega, ενώ διαπιστώνονται διαπλοκές και ασυμβίβαστα μετόχων του μιντιαρχών με τον κρατικό κορβανά:

Ο κ. Κουλούρης επισημαίνει ότι στον υπό αδειοδότηση τηλεοπτικό σταθμό, το ΕΣΡ έχει επιβάλλει διοικητική κύρωση για παρόμοια παραβίαση (Travel Plan) με πρόστιμο 100 εκατ. δρχ., ενώ τα ίδια ασυμβίβαστα ισχύουν και για την Intrasoft, μέτοχο στη Flash Multimedia, προμηθευτή του Δημοσίου και ισότιμο εταίρο με τον ΔΟΛ στην εταιρεία Φτερωτός Ερμής. Στην επιστολή του ο κ. N. Κουλούρης μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής:

«Μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου (το πλέον πρόσφατο στη σελ. 1 της εφημερίδας «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 13.1.2002) έχει καταστεί γνωστό ότι στο πλαίσιο της κυοφορούμενης ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) εμφανίζεται ως πλειοδότης η Κοινοπραξία «La Poste – Φτερωτός Ερμής». H εκ των κοινοπρακτούντων στην ως άνω Κοινοπραξία ανώνυμη εταιρεία «Φτερωτός Ερμής» έχει ως μετόχους τις ακόλουθες εταιρείες με τα αντίστοιχα ποσοστά: «ΔΟΛ Digital» με 42,5%, «Intrasoft» με 42,5% και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με 15%. H εταιρεία «ΔΟΛ Digital» είναι θυγατρική της «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E.», η οποία κατέχει το 76,3% των μετοχών της.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αναθεωρηθέντος Συντάγματος, η ιδιότητα του βασικού μετόχου επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του βασικού μετόχου επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του Δημοσίου την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών. Ταυτόσημη εννοιολογικώς ρύθμιση έχει ήδη εισαχθεί όσον αφορά τον ειδικότερο τομέα των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων δυνάμει της διάταξης της παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 2328/1995.

Σύμφωνα με τη 520/2001 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, η οποία κατά τον ν. 2001/1991 συνιστά μεταβίβαση σε ιδιώτες φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή των περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων και προνομίων αυτών, εμπίπτει στο ασυμβίβαστο που καθιερώνεται με τις ως άνω διατάξεις. Μάλιστα, η ως άνω Γνωμοδότηση ρητώς διαλαμβάνει ότι «ενεργοποίηση των διατάξεων (περί ασυμβιβάστου) του ν. 2328/1995 μπορεί να προκύψει και σε περίπτωση αποκρατικοποιήσεων, εφόσον διαπιστωθεί ότι και δι’ αυτού του τρόπου παραβιάζονται οι απογορεύσεις που θεσπίζουν οι σχετικές διατάξεις του».

Μεταξύ των υποψηφίων στο πλαίσιο της εξελισσόμενης ενώπιον του ΕΣΡ διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας συγκαταλέγεται και η «Τηλέτυπος A.E.». Εκ των ιδρυτικών και ήδη βασικών μετόχων της εταιρείας αυτής είναι η εταιρεία «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E.» με ποσοστό περίπου 10%.

Βάσει των ανωτέρω εκτεθέντων, εφόσον πράγματι αναδειχθεί η Κοινοπραξια «La Poste – Φτερωτός Ερμής», πλειοδότης στη διαδικασία αποκρατικοποίησης, τότε προδήλως συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του ν. 2328/1995 περί ασυμβιβάστου. Και αυτό, καθόσον είναι ανεπίτρεπτο στην εταιρεία «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E.», να έχει ταυτοχρόνως την ιδιότητα και του βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικής επιχείρησης («Τηλέτυπος A.E.» που είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel) και του κοινοπρακτούντος εταίρου σε Κοινοπραξία, η οποία αναλαμβάνει εκτέλεση έργων και προμηθειών του Δημοσίου (με την ανάδειξη ως στρατηγικού εταίρου και την απόκτηση του 25% των μετοχών των ΕΛΤΑ). Το ίδιο ανεπίτρεπτο θα ισχύει και για την περίπτωση της εταιρείας «Intrasoft», εφόσον ή ίδια η μέτοχος αυτής συμμετέχει σε ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση.

Απότοκο της εφαρμογής των διατάξεων αυτών θα είναι αφενός να προκύπτει νόμιμο κώλυμα για την αδειοδότηση της εταιρείας «Τηλέτυπος A.E.» και αφετέρου να εγείρεται ζήτημα έναρξης κυρωτικής διαδικασίας εις βάρος της εταιρείας αυτής για παράβαση των διατάξεων περί ασυμβιβάστου της κείμενης νομοθεσίας.

Για τους λόγους αυτούς και εν όψει της ανάγκης προληπτικής και όχι μόνο κατασταλτικής λειτουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), πιστεύω ότι θα πρέπει να απευθυνθεί από το ΕΣΡ προς την εταιρεία «Τηλέτυπος A.E.» επιστολή – σύσταση, με την οποία να προειδοποιείτια η εταιρεία αυτή ότι σε περίπτωση ανάδειξης της Κοινοπραξίας «La poste – Φτερωτός Ερμής» ως πλειοδότη της διαδικασίας ιδωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, τότε θα προκύψουν ζητήματα αφενός νομιμότητας ως προς την αδειοδότησή της και αφετέρου έναρξης κυρωτικής διαδικασίας εις βάρος της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT