Οριστική λύση με τα αναδρομικά

Οριστική λύση με τα αναδρομικά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο σε νέες και διαρκείς διεκδικήσεις και κομματικά παιχνίδια επιχείρησε να βάλει χθες ο πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση πως κάνει αποδεκτή την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ο πρωθυπουργός λίγο μετά την ανακοίνωση της καταβολής του εφάπαξ ξεκαθάρισε, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ικανοποίηση και άλλων αιτημάτων.

«Με την ίδια όμως ειλικρίνεια και με την ίδια τόλμη που η κυβέρνηση εφάπαξ θα εκταμιεύσει αυτό το ποσό πριν από το τέλος του έτους, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους». Η συγκεκριμένη αναφορά για να γίνει απολύτως κατανοητή επαναλήφθηκε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού όταν είπε πως «ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, πλειοδοσίες, παροτρύνσεις να αυξηθεί αυτό το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Θέλω όμως να απευθυνθώ εδώ πέρα στους συνταξιούχους. Να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισ. αποτελεί μία πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί, και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση η οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών». Ο κ. Μητσοτάκης με την αναφορά αυτή δεν έστειλε, πάντως, μήνυμα μόνο στους συνταξιούχους, αλλά κυρίως θέλησε να επανατοποθετηθεί πολιτικά ενόψει της συνέχειας.

Το βάρος στους νέους

Δεν είναι τυχαίο πως βασικό κομμάτι της ομιλίας του αφιερώθηκε στις ευκαιρίες που πρέπει να δημιουργήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης για τη νέα γενιά. «Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μία πραγματικά πολύ μεγάλη εθνική πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από μία διαφορετική αντίληψη στο πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα κεφάλαια» είπε, προσθέτοντας πως η χώρα καλείται να μετατρέψει το «NextGenerationEU», σε «Νext Generation Hellas» πρώτα από όλα για «τους νέους μας, προσφέροντας ασφάλεια, καλές δουλειές, φιλόξενη καθημερινότητα και κοινωνική συνοχή». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης –που ουσιαστικά θα μορφοποιηθεί και μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού– το οποίο όπως είπε για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά θα είναι «συνεκτικό εθνικό και στρατηγικό, για τη βέλτιστη παραγωγική αξιοποίηση, αλλά και μόχλευση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων».

Δύο πολιτικά μηνύματα

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ακόμα δύο ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία. Πρώτον, την αποφυγή της τοξικότητας στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση κινήθηκε εντός κοινοβουλευτικών πλαισίων. Φαίνεται πως ρόλο έχει παίξει η τελευταία συνάντησή τους, όπου έγινε ανοιχτή και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, και λειτούργησε σε ένα βαθμό ως βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη είναι η απουσία αναφορών στην Τουρκία, κάτι που αποτυπώνει πως η ελληνική πλευρά υπό την πρόσφατη υπαναχώρηση της Αγκυρας δεν θέλει να επιδοθεί σε λεκτική κλιμάκωση, που μπορεί να υποτροπιάσει το μορατόριουμ.

Τέλος, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους, και συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αξιολογώντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη συνέχεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή