ΣΥΡΙΖΑ: «Κούρεμα» εις βάρος συνταξιούχων

ΣΥΡΙΖΑ: «Κούρεμα» εις βάρος συνταξιούχων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην παρεκκλίνει καθόλου από τα ζητήματα της οικονομίας στη Βουλή αποτυπώνει την ξεκάθαρη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ατζέντα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει πολλές εξηγήσεις από το φθινόπωρο, σε σχέση με την πολιτική που χάραξε μετά την πανδημία, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα. Αιχμή της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το «κούρεμα», όπως υποστήριξε, των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. «Η απόφαση των δικαστηρίων δεν αφορά το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ. Αφορά ένα ποσό που αν δεν κάνω λάθος είναι 3,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά έρχεστε σήμερα στην αίθουσα και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές σας ανακοινώνετε “κούρεμα” σε αυτά που έχουν να παίρνουν και δικαιούνται οι συνταξιούχοι, πάνω από 60%». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε προς τον πρωθυπουργό ότι δεν ήταν πολιτική επιλογή η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, αλλά υποχρέωση, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα.

Επιχειρώντας να ενισχύσει το αφήγημα, πως το Μαξίμου εξαπατά συνεχώς τη μεσαία τάξη, μεγάλος βάρος έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας: «Αντικαθιστάτε το πλαίσιο που υπάρχει με μια γέφυρα η οποία είναι ετοιμόρροπη και όποιος πατήσει πάνω σε αυτή τη γέφυρα δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο νερό». Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε επίσης τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν:

• Κάλυψη δανείων που «κοκκίνισαν» έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε) λόγω του κορωνοϊού.

• Διεύρυνση της περιμέτρου αυτών που καλύπτονται, αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια.

• Υπολογισμός των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών.

• Αύξηση της εισφοράς του Δημοσίου για τα χαμηλά εισοδήματα.

• Μεγαλύτερες διαγραφές χρεών, καθώς δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%.

Η κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε τόσο στη στάση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, «δεν σας ακούσαμε να υψώνετε τη φωνή σας», ανέφερε χαρακτηριστικά, όσο και στο σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο ζήτησε να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί ιδιωτικοποίησης του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας θα φέρουν νέες κοινωνικές εντάσεις.

«Ολα αυτά τα ζοφερά που προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θωρακίζονται με νέους ενιαίους μηχανισμούς εποπτείας, δηλαδή με μνημόνια διαρκείας», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του. Για το θέμα των αναδρομικών ο Κυριάκος Βελόπουλος επεσήμανε πως «χειροκροτούσαν επί δύο λεπτά οι βουλευτές τη Ν.Δ. όρθιοι όλοι, ζήτω ο πρωθυπουργός, γιατί δίνει λεφτά στους συνταξιούχους που δικαιούνται. Αλλά όχι όλα». Μια ερώτηση απηύθυνε στον Γιάννη Σταϊκούρα ο Γιάνης Βαρουφάκης για το ίδιο θέμα: «Δεσμεύεστε ότι δεν θα τους κόψετε τις συντάξεις το 2021-2022 όταν θα έρθει η λυπητερή της επιστροφής του δημοσιονομικού συμφώνου;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή