Οχι διάλογος «επί παντός επιστητού»

Οχι διάλογος «επί παντός επιστητού»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζει η Αθήνα την τουρκική πρόθεση να «απόσχει» από έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως ότου τεθεί το πλαίσιο «εφ’ όλης της ύλης» διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Από την Αθήνα τονίζεται ότι το πλαίσιο των θεμάτων που συζητεί η Ελλάδα είναι γνωστό (υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες), ενώ επισημαίνεται πως είναι αδιανόητη εκκίνηση συζητήσεων υπό καθεστώς εκβιασμού.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε χθες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει «επί παντός επιστητού». «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπό προϋποθέσεις ανοικτή σε διάλογο. Οι προϋποθέσεις είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις. Διότι δεν μπορείς να οδηγηθείς σε καμία συζήτηση με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Το έχουμε πει επανειλημμένα. Δεν μπορείς να οδηγηθείς σε μια συζήτηση εκβιαζόμενος», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι το πεδίο της πιθανής διαπραγμάτευσης είναι οι διερευνητικές επαφές. Οπως είπε (ΕΡΤ), «με κεκτημένο αυτό των εξήντα γύρων (σ.σ.: διερευνητικών συνομιλιών) που είναι σημαντικό κεκτημένο, μπορούμε να προχωρήσουμε, και αν η Τουρκία έχει διάθεση να λύσουμε (τα θέματα) μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ευχαρίστως να το λύσουμε. Και αν δεν μπορέσουμε να το λύσουμε, μπορούμε κάλλιστα να οδηγηθούμε στη Χάγη και να λυθεί εκεί. Αλλά πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι αυτό το πράγμα λύνεται μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την κίνηση της Αγκυρας «εκλογίκευση» και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Μέχρι εκεί». Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι για την ελληνική πλευρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι «παντελώς ανύπαρκτο», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την πιθανότητα οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ως προς το είδος της συμφωνίας, είπε ότι αυτή θα μπορούσε «να έχει φάσεις και θα μπορούσε η πρώτη φάση να είναι μια μερική οριοθέτηση ενός τμήματος των θαλάσσιων ζωνών τις οποίες έχουμε να διαμοιράσουμε με την Αίγυπτο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι και μια επιλογή προς το συμφέρον και της ελληνικής και της αιγυπτιακής πλευράς».

Ο κ. Γεραπετρίτης

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τελεσίγραφα. Οπως είπε, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου για τα γνωστά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε (ΕΡΑ) πως «δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός, παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες».

Τουρκικά ΜΜΕ

Εν τω μεταξύ, χθες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ να επισκέπτεται την Αγία Σοφία συνοδευόμενος από αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, ο Μάικ Κάρπεντερ, στενός συνεργάτης του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κοινοποίησε μέσω του Twitter ρεπορτάζ του δικτύου DW για την ελληνική διπλωματική επιτυχία αποκλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη αποκλιμακώνοντας τις εντάσεις με την Αγκυρα. Από εδώ και εμπρός, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια ισχυρή, συντονισμένη απάντηση από ΗΠΑ και Ε.Ε.».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή