Η «πυραμίδα» του Ταμείου Ανάκαμψης

Η «πυραμίδα» του Ταμείου Ανάκαμψης

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναμενόμενη, από την ημέρα που «κλείδωσε» το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, «νέα δομή» ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Συγκροτούμε, λοιπόν, μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού» ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξειδικεύοντας εν συνεχεία τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της νέας δομής. Ουσιαστικά το νέο σχήμα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» εναρμονίζοντάς τες με τις πολιτικές προτεραιότητες σε όλο το φάσμα του κυβερνητικού έργου, οριζοντίως, σε όλα τα υπουργεία.

Η ανακοίνωση της δομής δείχνει πως ο πρωθυπουργός επέλεξε, ανεξάρτητα από το πότε θα κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, να δημιουργήσει ουσιαστικά μία ξεχωριστή δομή για τη διαχείριση του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης, συμβολίζοντας τη σπουδαιότητα και το ειδικό βάρος που θα έχει, θέτοντάς το απευθείας υπό την εποπτεία του ίδιου. Κυβερνητικές πηγές το περιγράφουν ως ένα σχήμα με πυραμιδοειδή οργάνωση, καθώς κάτω από την πενταμελή Επιτροπή θα υπάρχουν πέντε βασικές ομάδες εργασίας, για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και πλήρως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πέντε ομάδες θα αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητήματα ψηφιακής πολιτικής υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέματα απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, ζητήματα υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και τέλος θέματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Εντός της νέας δομής εξυπακούεται πως θα συμμετέχει το υπουργείο Οικονομικών που θα έχει τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Ορόσημο η 15η Οκτωβρίου

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι πέντε θεματικοί κύκλοι θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν άμεσα, ήδη από αυτή την εβδομάδα, ώστε «μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία» και «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση» για να ακολουθήσει συζήτηση και στη Βουλή. Ο στόχος είναι στις 15 Οκτωβρίου να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, το οποίο όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι συγκροτημένο, ποιοτικό και «να αντέχει στη βάσανο της κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση, σημειώνοντας πως «θέλω να σας πω ότι σε σχέση με άλλες χώρες αισθάνομαι –και από τις διαβουλεύσεις τις οποίες έχω κάνει– ότι είμαστε πιο μπροστά στην προετοιμασία μας», προσθέτοντας ωστόσο πως οι 2,5 μήνες που είναι μπροστά έως τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να αξιοποιηθούν, χωρίς να πάει καμία ευκαιρία χαμένη. Εξ ου και έστειλε μήνυμα πως «ο Αύγουστος επιφυλάσσει για εμάς λιγότερες παραλίες και περισσότερες ασχολίες».

Παραίτηση «για προσωπικούς λόγους»

Την αιφνιδιαστική παραίτησή του υπέβαλε χθες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, «οι λόγοι της παραίτησης, όπως αναλύονται στην επιστολή και όπως από καιρό είχε γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό, είναι προσωπικοί και συνδέονται με τις επιστημονικές του υποχρεώσεις». Ο κ. Κράνης στην επιστολή του αφήνει, ωστόσο, με έμμεσο τρόπο κάποιες αιχμές, άγνωστο με ποιον παραλήπτη. Το σημείο που αναφέρει πως «στο μέτρο που ζητήθηκε η συμβολή του γραφείου μου στην παραγωγή νομοθετικού έργου» μπορεί να ερμηνευτεί και ως αιχμή για περιορισμό των καθηκόντων του, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει πως αντιμετώπισε τα θέματα της Δικαιοσύνης «από την οπτική του δικαστή και όχι μόνο του πολιτικού». Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης. Τις αρμοδιότητες του κ. Κράνη θα ασκεί μέχρι τον ανασχηματισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή