Συνεχίζονται τα πυρά ΣΥΡΙΖΑ για τα αναδρομικά

Συνεχίζονται τα πυρά ΣΥΡΙΖΑ για τα αναδρομικά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ψηλά στην ατζέντα κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, επιχειρώντας να έρθει και πάλι κοντά με μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος από την τρίτη ηλικία που «αποσκίρτησε» από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την τελευταία δύσκολη πενταετία. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν πως η κυβέρνηση καταστρατηγεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνοντας μόνο 1,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3,9 δισ. ευρώ που θα έπρεπε.

«Οι περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης το 2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα δώρα και στα επιδόματα είναι οριστικά αντισυνταγματικές. Και η ελληνική πολιτεία οφείλει να επιστρέψει στους συνταξιούχους όσα παράνομα παρακράτησε» ανέφερε σε νέα του δήλωση ο Αλέξης Χαρίτσης, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση, όμως, προσπαθεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να “κουρέψει” τα αναδρομικά σε ποσοστό άνω του 70%. Μάλιστα, 1.600.000 δικαιούχοι, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα, λόγω της ταξικής μεροληψίας της κυβέρνησης».

«Εκβιασμός»

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για εκβιασμό που κάνει το Μαξίμου στους συνταξιούχους, αφού από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει να λάβει τα αναδρομικά, ουσιαστικά παραιτείται από τη διεκδίκηση των επικουρικών και των δώρων που του αναλογούν. Ο εμπαιγμός, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να προβλέψει στην επίμαχη τροπολογία τα χρήματα που θα καταβληθούν να είναι αφορολόγητα, να μη συμψηφίζονται με άλλες οφειλές και να είναι ακατάσχετα.

Οι ζοφερές προβλέψεις συνεχίζονται από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, να επισημαίνει πως «η ελληνική οικονομία ήδη σημειώνει τους μεγαλύτερους δείκτες ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα έχει μεν μια πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, αλλά και άλλες χώρες είναι αντίστοιχα εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και δεν σημειώνουν τέτοια ποσοστά ύφεσης».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η κυβέρνηση αδράνησε επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλά τις δαπάνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επιτάχυνε την υφεσιακή διαδικασία, άφησε περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους με 850 ευρώ για περίπου ένα τρίμηνο, κατέρρευσε έτσι η εσωτερική ζήτηση και οδηγηθήκαμε σε ένα υφεσιακό σπιράλ που είναι πολύ δύσκολο πλέον να ανατραπεί».

Ανησυχία

Πέρα από την πορεία της οικονομίας και τα μηνύματα που παίρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τομέα της εστίασης, τον τουρισμό και τους εργαζομένους εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας. Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τα 78 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνουν τους φόβους που υπήρχαν στο κόμμα για ολιγωρία από τον κρατικό μηχανισμό μετά το τέλος του lockdown.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την ανάκληση των αδειών του προσωπικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς: «Επρεπε να έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αθήνα, να απειλούνται οι πολίτες με πρόστιμα ενώ μειώνονται τα δρομολόγια και να συνεδριάσει ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο για να αποφασιστεί το αυτονόητο: αύξηση δρομολογίων τρένων-λεωφορείων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός εν μέσω πανδημίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή