Ποιοι βάζουν «πάγο» στη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Ποιοι βάζουν «πάγο» στη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά στελέχη της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το μόνο παρήγορο στο γεγονός ότι έχει μπει «πάγος» στην προοπτική της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ είναι ότι το σενάριο «ανακατάληψης» του προοδευτικού χώρου από τη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να αποτελεί ουτοπία. Η παράταξη, που αποτελεί τη συνέχεια του ιστορικού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένει σταθερά στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 6%, χωρίς να έχει καταφέρει να εισπράξει κάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να μην έχει συνέλθει από το σοκ της περυσινής ήττας.

Το ραντεβού Φλαμπουράρη – Γείτονα, περίπου στις αρχές του χρόνου, είχε αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών που επιθυμούν τη συμπόρευση των δύο κομμάτων με προοπτική τη μετεκλογική συνεργασία. Είχαν συζητηθεί τα πρώτα αναγκαία βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ενώ την κατάλληλη ώθηση σε αυτή την κατεύθυνση έδιναν πάντα και οι τέσσερις-πέντε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που κρατούν διακριτές αποστάσεις από τη Ν.Δ. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν πως η πίεση που δέχτηκε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τον «δεξιοκρατούμενο» πόλο του Κινήματος  ήταν αρκετή για να επαναφέρει τα πράγματα περίπου εκεί όπου ήταν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό βοήθησε πολύ η στάση που επέλεξε να κρατήσει η Φώφη Γεννηματά στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, στη διαδικασία παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και στη σκανδαλολογία και τις ηχητικές αποκαλύψεις που φούντωσαν τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχουν στελέχη της Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν πως η αντιπολίτευση που έχει επιλέξει να κάνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση είναι μόνο «για τα μάτια του κόσμου» χωρίς να έχει προκαλέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματικό πρόβλημα σε κανένα μεγάλο ζήτημα. Ως τελευταίο παράδειγμα φέρνουν τη χλιαρή αντίδραση του κόμματος στο θέμα των αναδρομικών για τις συντάξεις.

Το κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο χώρους, αποτυπώθηκε στην τυχαία συνάντηση που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην υπουργό από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. «Με αυτά που κάνουμε και εσείς και εμείς θα κάτσει 8 χρόνια ο Μητσοτάκης στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δεύτερος, διαχωρίζοντας παράλληλα τη θέση του από την πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που θέλει να ηγεμονεύσει στον χώρο του κέντρου. Παρά τις προσδοκίες και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για συμπόρευση, τον μήνα που πέρασε το «ρήγμα» μεταξύ των κομμάτων βάθυνε με πρόσωπα που κατέχουν υψηλές θέσεις στην Κουμουνδούρου να πιστεύουν πως ήδη ένα κομμάτι της ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη εργάζεται για τη γιγάντωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Και μπορεί μέχρι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επέλεξε να μην επιτίθεται στη Φώφη Γεννηματά, ωστόσο από εδώ και στο εξής οι κατάλληλες απαντήσεις θα δίνονται όπου και όποτε χρειάζονται.

Ούτε η αποκήρυξη από τον Αλέξη Τσίπρα των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή βοήθησε στο να ρίξει το τείχος που υψώνει η Φώφη Γεννηματά και να δεχτεί να ξεκινήσει ένας προγραμματικός διάλογος. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, αλλά και η ακραία ρητορική της Κουμουνδούρου έναντι του ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2015, δεν μπορούν να ξεχαστούν εύκολα. Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως στη Χαριλάου Τρικούπη σιωπούν για την κυβερνητική συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά. Η αυτόνομη πορεία για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, πάντως, είναι ειλημμένη απόφαση. Ωστόσο σφραγισμένες πόρτες στην πολιτική δεν υπάρχουν. Οι μάχες στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα συνεχιστούν και τόσο το νομοθετικό έργο από τον Σεπτέμβριο όσο και οι κοινωνικές αντιδράσεις σε κυβερνητικές πολιτικές μπορεί να αλλάξουν και πάλι το τοπίο. Με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να μη θεωρείται πολύ πιθανό, η «συνάντηση» των δύο χώρων με τα σημερινά δεδομένα μετατίθεται στο «πολιτικό μέλλον».

Στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί στην πορεία και από τις δύο πλευρές να αποτινάξουν από πάνω τους «βαρίδια» που δεν βοηθούν την ένωση. «Κυβερνώσα Αριστερά με παλιές συνήθειες, λογικές και κυρίως πρακτικές δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζουν χαρακτηριστικά όσοι θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ «κληρονόμο» της δημοκρατικής παράταξης. Το νέο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενδεχομένως από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης λίγο πριν από τη ΔΕΘ, αναμένεται να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός μετώπου – συνεργασίας κομμάτων του προοδευτικού τόξου, που θα αποκρούει και θα ανατρέπει τις πολιτικές της κυβέρνησης με στόχο την ανάληψη της εξουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή