ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώνονται το μεσημέρι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Ανακοινώνονται το μεσημέρι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινώσει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και σχετικά ερωτηθείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για ανασχηματισμό αλλά για «μίνι αναδιάρθρωση της κυβέρνησης».

«Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου», σημείωσε.

Το βέβαιο είναι πως δεν αναμένονται σαρωτικές αλλαγές, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι γιατί η κυβέρνηση απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», λέει στην «Κ» κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι αλλαγές θα είναι μόνο «εκεί όπου χρειάζεται».

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να κάψει το χαρτί της «πίεσης» προς τους υπουργούς του ενόψει της συνέχειας. Ενας σαρωτικός αυτή τη στιγμή ανασχηματισμός θα εξέπεμπε μήνυμα σιγουριάς σε όσους μείνουν και σε όσους μπουν στο κυβερνητικό σχήμα πως –τουλάχιστον για έναν χρόνο– έχουν σίγουρη τη θέση τους. Με δεδομένο πως έρχεται ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως λάθος. Αντιθέτως, ένας ανασχηματισμός υφυπουργών θα κρατήσει σε εγρήγορση όλους τους υπουργούς, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή θα καραδοκεί ο πρώτος σαρωτικός.

Συνεπώς, στην παρούσα φάση, προκρίνεται το σενάριο να μην αντικατασταθούν υπουργοί, ακόμη και εκείνοι που εθεωρείτο το προηγούμενο διάστημα σχεδόν βέβαιο ότι θα φύγουν.

Τα ονόματα

Η αναμενόμενη αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη σε θέση αναπληρωτή υπουργού με βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση του πακέτου των 72 δισ., είναι πιθανόν να αναβαθμίσει τον σημερινό γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Θανάση Πετραλιά σε θέση υφυπουργού.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), επί υπουργίας Γ. Στουρνάρα, Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να βρεθεί στο Εργασίας. Από εκεί και πέρα η κ. Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, είναι πιθανόν να αναβαθμιστεί σε υφυπουργό. Αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης και της κ. Λοΐζου, σημερινής γενικής γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών.

Από βουλευτές εξετάζονται οι περιπτώσεις του κ. Χρήστου Ταραντίλη που έχει συζητηθεί τόσο για εκπρόσωπος –παραμένει ο Στ. Πέτσας– όσο και για υφυπουργός Παιδείας, αλλά και ο Γιάννης Μπούγας που ήταν πρόεδρος της Προανακριτικής. Ενώ από γυναίκες έχει συζητηθεί το όνομα της Ζωής Ράπτη.

Ανάμεσα στις διορθωτικές κινήσεις που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι και η προσθήκη ενός υφυπουργού στο υπουργείο Υγείας, πιθανότατα με αρμοδιότητα την πανδημία, καθώς όπως φαίνεται το θέμα του κορωνοϊού όχι μόνο δεν θα φύγει, αλλά θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Ενδεικτικό το χθεσινό μήνυμα που εκπέμφθηκε από τον ΠΟΥ, το οποίο έλεγε πως μπορεί η θεραπεία να αργήσει πολύ ή να μην έρθει και καθόλου.