Κριτική για τον ανασχηματισμό

Κριτική για τον ανασχηματισμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επικριτικές ανακοινώσεις σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις επιλογές του πρωθυπουργού για τις παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, συνδυάζοντας και τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη.

«Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι σαφής η επιλογή για σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα», υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του να κάνει. Μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη. Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό». Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η πολιτική κατεύθυνση που σηματοδοτεί τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτήν την κυβέρνηση. Μόνο νέα αδιέξοδα για την οικονομία, υψηλή ανεργία, λουκέτα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αυτό είναι το δόγμα νέων και παλιών κυβερνητικών στελεχών».

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει από την πλευρά του: «Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα. Φρόντισε βέβαια να αναβαθμίσει τους δικούς του ανθρώπους, για να ελέγξει απόλυτα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος τον συντηρητικό δρόμο του, που δημιουργεί ερείπια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Με τους εκλεκτούς του μακριά από την κοινωνία και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου».

Υπό ανάλογη οπτική γωνία, το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει: «Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ουσιαστικά έναν βασικό στόχο: την ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο».

Η Ελληνική Λύση υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός με τις επιλογές του «επιβεβαίωσε ότι το κυβερνητικό οικοδόμημα δεν επιδέχεται διόρθωση» και πως «η κατεδάφιση είναι μονόδρομος», ενώ το ΜέΡΑ25 αναφέρει: «Η κυβέρνηση ανασχηματίζεται και “ανασκουμπώνεται” για να εφαρμόσει με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο το 5ο βάρβαρο μνημόνιό της. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί η καθόλου τυχαία “αναβάθμιση” της δημοσιονομικής ατζέντας με μπροστάρη τον νεοφιλελεύθερο κ. Σκυλακάκη και η τοποθέτηση σε πρώτο πλάνο όλων εκείνων των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών εμμονών της. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει και να ελπίζει σε τίποτα, πέρα από περισσότερη λιτότητα, φτωχοποίηση, αναξιοπρέπεια και καταστολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή