Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Τουρκική απάντηση με NAVTEX

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Τουρκική απάντηση με NAVTEX

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο στις 10 και 11 Αυγούστου.

Παράλληλα, είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι η Τουρκία θα ματαίωνε τις διερευνητικές επαφές, με την Αθήνα, πάντως, να μην έχει μέχρι αργά χθες το βράδυ καμία σχετική πληροφόρηση. Επίσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως για τις συζητήσεις με την Αίγυπτο είχε ενημερωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Την άποψη ότι η συμφωνία Ελλάδας – Καΐρου «είναι ανύπαρκτη» επανέλαβε εξάλλου αργά χθες το βράδυ από τη Μάλτα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Τσαβούσογλου. «Αυτό θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Ανατ. Μεσόγειο.

Η Αθήνα, πάντως, δηλώνει έτοιμη για την έναρξη, ακόμα και εντός του τρέχοντος μηνός, διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Ενδεικτικό της προετοιμασίας και της ετοιμότητας αυτής είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε πως έχει ήδη επιλεγεί ο πρέσβης ε.τ. κ. Π. Αποστολίδης ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες. Εχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και αναφερόμενος στον κ. Αποστολίδη σημείωσε πως είναι ένα πρόσωπο το οποίο «άσκησε αυτόν τον ρόλο με επιτυχία το προηγούμενο χρονικό διάστημα». Ειδικότερα ως προς το πότε μπορούν να αρχίσουν οι επαφές αυτές με τη γείτονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές. Εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρχει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο».

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ως πρόταση είχε τεθεί και συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά «αυτή τη στιγμή» δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα συγκληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύνοδος έχει «κλειδώσει» για τις 25 και 26 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα θα βρεθούν πέραν της Τουρκίας, η Ρωσία και πιθανώς οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

Μήνυμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας έστειλε επίσης από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή καθέλκυσης της Πυραυλακάτου «Bλαχάκος» –προς τιμήν του συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου που έπεσε στα Ιμια– ο υπουργός Εθνικής Αμυνας: «Οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της στρατιωτικής ηγεσίας όχι μόνο της πολιτικής και του Πολεμικού Ναυτικού, πριν από μερικές μέρες έδειξαν σε όλους, τις τεράστιες δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Λιβύη
Επίσκεψη στη Λιβύη, μαζί με τον ομόλογό του από τη Μάλτα Εβαρίστ Μπαρτόλο, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε στον Χαλίφα Χαφτάρ, τονίζοντας πως ο Λίβυος στρατηγός «δεν πιστεύει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, όπως αποδεικνύεται από την αποφυγή διπλωματικών συνομιλιών», αναφερόμενος στις άκαρπες συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο Βερολίνο τον περασμένο Ιανουάριο. Χαρακτηριστικό των τουρκικών προθέσεων και της προσπάθειας ενίσχυσης των δεσμών με την κυβέρνησης της Τρίπολης είναι πως, λίγο μετά την προσγείωση, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ της τουρκικής και της μαλτέζικης αντιπροσωπίας με τον πρωθυπουργό της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγέζ αλ Σαράζ. Ο κ. Τσαβούσογλου, στις δηλώσεις του αμέσως μετά, τόνισε πως «πρέπει να υποστηριχθεί η Λιβύη, αλλά και να δημιουργηθεί μια συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Λιβύης σε αυτό το θέμα. Αυτά συζητήσαμε μαζί με τη Μάλτα», προσθέτοντας πως οι Λίβυοι περιμένουν υποστήριξη και υπηρεσίες σε μια σειρά θεμάτων όπως η παροχή ηλεκτρισμού, νερού και μαζικές συγκοινωνίες. «Εμείς υποστηρίζουμε τη Λιβύη σε αυτά τα θέματα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου τονίζοντας πως την επόμενη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία από τη Λιβύη θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή