Πρώτα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Πρώτα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις και συσκέψεις των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, αρμοδίων επί των διπλωματικών θεμάτων, προκάλεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Οπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τη σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον άρον με την Αίγυπτο, που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτό πρέπει να συμβεί, «ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αναλυτικά, αφού πρώτα μελετήσουν ενδελεχώς όλα τα σημεία της συμφωνίας, αναμένοντας, όπως αναφέρουν, άμεση ενημέρωση από το Μαξίμου. Οσον αφορά το περιεχόμενό της, επικαλούμενοι τις πληροφορίες που, όπως υποστηρίζουν, διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές, από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως με τη συμφωνία που υπεγράφη, η Ελλάδα βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη –το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου– και κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου. «Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ieidiseis, που πραγματοποιήθηκε πριν από τις υπογραφές του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, είχε τονίσει πως «μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορούσε να δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της απέναντι σε κυριαρχικά μας δικαιώματα έτσι όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο». Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως ο Αλ. Τσίπρας, σε αυτό το μήκος κύματος, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στις 27 Ιουνίου, είχε επισημάνει πως «όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως όπως και ό,τι να ’ναι».

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

Ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία θέτει στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ, που ζητεί καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς:

«– Εχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελλόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;

– Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;

– Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη;», τονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή