Κρίσιμη συμφωνία με Αίγυπτο για ΑΟΖ

Κρίσιμη συμφωνία με Αίγυπτο για ΑΟΖ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα πραγματικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο, στηριζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, διαμορφώνει από χθες η συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η συμφωνία «επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με δήλωσή του από την ακριτική Χάλκη. «Η συμφωνία σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο, όπου μετέβη χθες το πρωί έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων, και πρόσθεσε: «Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Αγκυρας ήταν η δημόσια και επίσημη έκφραση μη αναγνώρισης της συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι άκυρη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι περιλαμβάνει τμήματα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και πως παραβιάζει θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης. Ανεξαρτήτως των αρνητικών αντιδράσεων της Αγκυρας, η ελληνική πλευρά επιμένει στη σκοπιμότητα ειρηνικού διαλόγου στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του Διεθνούς Δικαίου. «Με την Αίγυπτο, όπως και πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευθούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο», σημειώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Κρίσιμη συμφωνία με Αίγυπτο για ΑΟΖ-1

Σε αυτόν τον ανεπίσημο χάρτη αποτυπώνονται, αφενός (μπλε γραμμή, που προσδιορίζεται από τα A-B-C-D-E) τα σημεία της συμφωνηθείσας χθες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και, αφετέρου, λίγο βορειότερα (μικρή κόκκινη γραμμή από Α-Β) τμήμα της περιοχής που οριοθετεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο. Οι διακεκομμένες γραμμές που φαίνονται να συνδέουν τουρκικά και λυβικά παράλια θεωρητικά οριοθετούν τα σημεία που ελήφθησαν υπόψη για να προχωρήσει το προαναφερθέν σύμφωνο, το οποίο μετά τη χθεσινή εξέλιξη σαφώς ακυρώνεται στην πράξη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξάλλου, η χθεσινή συμφωνία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες». Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι «το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων». Στο ίδιο πλαίσιο, και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε: «Η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία. Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του. Οχι να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή