Το πρόσωπο-κλειδί για τις επαφές με την Τουρκία

Το πρόσωπο-κλειδί για τις επαφές με την Τουρκία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άρωμα της επ’ αόριστον αναβολής, αν όχι και ματαίωσης, των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Αγκυρας που η επανέναρξή τους είχε δρομολογηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, είναι πλέον αισθητό εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης της Τουρκίας έναντι της συμφωνίας της χώρας μας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, παραμένει σε διαρκή ετοιμότητα για την πραγματοποίηση τέτοιων επαφών, σταθερή στον σχεδιασμό της, βασική παράμετρος του οποίου είναι η τριμελής επιτροπή που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί με επικεφαλής τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη ως η ελληνική αντιπροσωπεία σε αυτές.

Γεννηθείς το 1942 στην Αθήνα, ο κ. Αποστολίδης σπούδασε Νομική και εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα το 1965. Το 1984 τοποθετήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ως σύμβουλος. Υπήρξε πρέσβης της χώρας μας στην Κύπρο, στη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη και στο Ομάν, ενώ θήτευσε και στη θέση του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. Το 1998 τοποθετήθηκε γ.γ. στο υπουργείο Εξωτερικών και την περίοδο 1999-2004 ήταν διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ως προς τον ρόλο που του ανατέθηκε στην παρούσα συγκυρία, δηλαδή του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις επαφές με τη γείτονα, σημειώνεται πως ο κ. Αποστολίδης γνωρίζει εξαιρετικά και τα θέματα και το κλίμα, καθώς ηγείται της ομάδας από το 2010. «Εχει παίξει αυτό τον ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο διάστημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στον κ. Αποστολίδη, όταν προ ημερών έκανε σχετικές ανακοινώσεις, ενώ λέγεται ότι ο συγκεκριμένος Ελληνας διπλωμάτης χαίρει εκτίμησης στους αρμόδιους κύκλους της τουρκικής διπλωματίας.

Τις γνώσεις και τις θέσεις του επί των κρίσιμων παραμέτρων των ελληνοτουρκικών, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο επίκεντρο, έχει και στο παρελθόν καταστήσει σαφείς μέσω δημόσιων τοποθετήσεών του ο κ. Αποστολίδης.

«Ολες οι διενέξεις, οι διαφορές γύρω από θαλάσσιες ζώνες λύνονται με ειρηνικό τρόπο. Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει διάφορες μεθόδους, τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία, την προσφυγή στα δικαστήρια. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο αναγκαστικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον» έλεγε, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» με θέμα «Οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις» (Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019). Για να προσθέσει: «Εχει όμως δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα με τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες που συντηρείται, με συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. Ελπίζω να καταστεί δυνατή σύντομα η επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή