Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτη τραγωδία από τη θεομηνία στην Εύβοια καθώς πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι, ένα βρέφος οκτώ μηνών και δύο ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ανασύρθηκαν νεκροί.

Ο 86χρονος και η 85χρονη είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους στα Πολιτικά, όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Η οικογένεια με το 8 μηνών βρέφος έμενε σύμφωνα με πληροφορίες σε ισόγειο διαμέρισμα επίσης στα Πολιτικά, το οποίο πλημμύρισε με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του. Το βρέφος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Ν. Χαρδαλιάς από την περιοχή έκανε λόγο και για δύο αγνοούμενους.

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια-1
Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια-2

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται εδώ και αρκετή ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Στο δημαρχείο Βασιλικών μετέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Ο υπουργός, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βακα και τον δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά.

«Πολύ δύσκολη μέρα στην Εύβοια. Επιχείρηση διάσωσης πολλών συνανθρώπων μας είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Είναι επί τόπου δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της αυτοδιοίκησης. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βακα και τον δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά», γράφει συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα και Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή βρίσκονται τα γενικά νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης και Ψαχνών.

‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια-3

Φωτ. INTIME NEWS

Τα περισσότερα προβλήματα σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζονται στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά, Μπούρτζι Βασιλικού και Λευκαντί.

Στο Μπούρτζι οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πρόσβαση δύσκολη ενώ εστάλησαν και ελικόπτερα για απεγκλωβισμό καθώς άνθρωποι βρίσκονταν στις ταράτσες και τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια-4

H Πυροσβεστική και η Αστυνομία έδωσαν ολονύχτια μάχη ιδιαίτερα στην παραλία των Πολιτικών, όπου «χτύπησε» η «Θάλεια», για να απεγκλωβίσει δεκάδες ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς. 

Σκαρφάλωσαν σε ελιές για να σωθούν

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 495 κλήσεις για βοήθεια, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τις δέκα το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 35 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια-5

Φωτ. INTIME NEWS

Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο.

Πολλοί αναζήτησαν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών και κάποιοι σκαρφάλωσαν πάνω σε ελιές για να σωθούν.

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια-6

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τη θεομηνία στην Εύβοια-7

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί έναν κάτοικο της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ρέματα φέρνουν όλο και περισσότερο νερό, ενώ η κακοκαιρία με βροχή και άνεμο συνεχίζεται έντονα.

Εγκλωβισμένα και οχήματα της Πυροσβεστικής

Οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα άρχισαν λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή των Πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και 11μελής οικογένεια όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουν δύσκολες περιπτώσεις. Όταν δε οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία τα πολλά νερά πέταξαν τα αστυνομικά οχήματα εκτός δρόμου.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν προσβάσεις, όμως ο όγκος του νερού είναι τεράστιος με συνέπεια οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να μηδενίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις.

Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπετρο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Συνδρομή παρέχει, το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και Διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων. «Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, πρόκειται για βιβλική καταστροφή, ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο ένα μέτρο καθόλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης από ταράτσα σπιτιού στην Εύβοια (βίντεο)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή