Ν. Χαρδαλιάς: Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε – Με το «112» θα είχαμε εκατόμβη νεκρών

Ν. Χαρδαλιάς: Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε – Με το «112» θα είχαμε εκατόμβη νεκρών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κριτική για το γεγονός ότι δεν λειτούργησε το «112» στην περίπτωση της Εύβοιας απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πληγείσα περιοχή όπου μετέβη για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συμμετάσχει σε συσκέψεις με τοπικούς φορείς. 

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως είναι δύσκολη μέρα σήμερα, η οποία έρχεται μετά από δύσκολη νύχτα, επισημαίνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Η περιφέρεια, οι δήμοι της περιοχής, η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες» συμπλήρωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά».

«Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, πολλοί απεγκλωβισμοί. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν», τόνισε.

Ο υφυπουργός επισήμανε σ΄αυτό το σημείο, πως «είμαστε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φαινόμενα τα οποία δεν έχουν ξαναζήσει, που όσο και να βασιστούμε σε μοντέλα πρόβλεψης, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν».

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις περιοχές, όλοι οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, η περιφέρεια, «έτσι ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία». «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ήταν πολύ σημαντικό ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τα φαινόμενα …, ξέραμε ότι στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρξει πρόβλημα, βέβαια με λιγότερα δεδομένα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς και ευχαρίστησε όσους εμπλέκονται και δίνουν -όπως είπε- τιτάνιο αγώνα, και ειδικά τους άνδρες των ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, από αέρους, με λέμβους, με ειδικά μηχανήματα, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς μπόρεσαν κι έσωσαν πάρα πολλές ζωές.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το "112". Αν λειτουργούσε το "112" θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Οταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Τι να ζητούσαμε εκκένωση όταν η περιοχή είναι έξω πλημμυρισμένη; Είχαμε ετοιμάσει το 112, αλλά πρόκειται για επιχειρησιακό εργαλείο που δεν είναι για πάσα νόσο».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή