Ενημέρωση για το «Ορούτς Ρέις» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση για το «Ορούτς Ρέις» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός ότι το «Ορούτς Ρέις» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Από χθες ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους στενούς του συνεργάτες επί των διπλωματικών θεμάτων για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει εντολή στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Θοδωρή Δρίτσα να ζητήσουν άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Αυτό που επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. «Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν», αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, θυμίζοντας τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018.

«Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας θόρυβο», ήταν η απάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στις διαρροές που υπήρχαν για την πρώτη ελληνική αντίδραση σε σχέση με την παρουσία των παρακείμενων πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ερωτήματα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικής στρατηγικής επιμένοντας πως η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών θα είχε αποτρέψει πολλά δεινά. Μετά τη σύναψη της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, στην Κουμουνδούρου έχουν κάνει σαφές πως τα ελληνοτουρκικά δεν θα μείνουν έξω από το «κάδρο» της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν, αφού εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα για το περιεχόμενό της, αλλά και για το αν δημιουργεί τετελεσμένα σε μια πιθανή διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Πέρα από τη μειωμένη επήρεια στα νησιά, ζητούν να ενημερωθούν αν έχει εξασφαλίσει το Μαξίμου δυναμικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και κυρώσεις απέναντι στην προκλητικότητα της Αγκυρας.

Και για αυτό το θέμα, πάντως, δεν έλειψαν οι διαφωνίες. Ο δρόμος για το συνέδριο είναι στρωμένος με «αγκάθια», ακόμα και για τα εθνικά, με τους «53+» να δείχνουν τα «δόντια» τους και για το θέμα της ΑΟΖ. Στον ιστότοπο commonality, που απηχεί τις απόψεις της τάσης, κρατούνται αποστάσεις από τη σκληρή στάση που υιοθετεί η ηγεσία του κόμματος στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Η συμφωνία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει διαδρομή για εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί και σημεία προς διευκρίνιση. Ας σκεφθούμε όμως ψύχραιμα: Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία, όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις; Αυτό δεν έγινε με την εμβληματική, επιμένουμε πάντα σε αυτήν, συμφωνία των Πρεσπών;», τονίζει με νόημα η εσωκομματική αντιπολίτευση, προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων μέσα στο κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή