Φώφη Γεννηματά: Οι κυρώσεις έπρεπε να είχαν αποφασιστεί

Φώφη Γεννηματά: Οι κυρώσεις έπρεπε να είχαν αποφασιστεί

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το πρωί της Τρίτης ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικά τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως είχε προαναγγείλει το Μαξίμου από τη Δευτέρα, ώστε να τους ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα», κάτι το οποίο εξυπηρέτησε και ο γύρος τηλεφωνικών επαφών. Μετά τον Αλ. Τσίπρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Μετά το τέλος της συνομιλίας τους, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει», εννοώντας τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία» και «η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει» με «αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του “Ορούτς Ρέις” στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ακόμα πως «οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί», ενώ άσκησε κριτική και στο ΝΑΤΟ ζητώντας «να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων». Κατέληξε δε κατακρίνοντας την κυβέρνηση πως «δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική».

Από την πλευρά του, ο Δημ. Κουτσούμπας τόνισε πως Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας. «Ολοι αυτοί, στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατ. Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελλόριζο και προβλέπει μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».

«Κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό. «Η πρέπουσα αντιμετώπιση σε αυτήν την πρόκληση είναι η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η βύθισή του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές», συνέχισε.

Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως στόχος του Ερντογάν είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον – Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή