Βορειοανατολική η πορεία του «Ορούτς Ρέις»

Βορειοανατολική η πορεία του «Ορούτς Ρέις»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορουτς Ρέις» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Ορούτς Ρέις» συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως, λίγη ώρα πριν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προέβη σε νέα δήλωση μέσω twitter σημειώνοντας ότι «έως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικού καλωδίου θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για 2D σεισμική έρευνα».

Τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα δια στόματος Τούρκων αξιωματούχων, προανήγγειλε τη συνέχιση των ερευνών ακόμα και εντός περιοχών του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Τον χορό των δηλώσεων άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σημείωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, προσδιόρισε και χρονικά τις νέες έρευνες, λέγοντας ότι οι σχετικές άδειες της Αγκυρας αναμένονται έως το τέλος Αυγούστου. «Εχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το “Ορούτς Ρέις” έρευνα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας ουσιαστικά σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλάει για «δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας» αναφέρεται στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης και συγκεκριμένα στα 6 μίλια. Πρόκειται ουσιαστικά για έρευνες εντός περιοχών του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει σε κάθε τόνο παράνομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή