Διπλωματικός πυρετός ενόψει Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Διπλωματικός πυρετός ενόψει Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση ως απάντηση στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενο βορειοανατολικά.

Εν όψει της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή η Αθήνα επιθυμεί τη διεθνοποίηση τους ζητήματος και της ουσιαστικής καταδίκης των ενεργειών της Αγκυρας, που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο.

Στο μεταξύ, έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο, με τις συζητήσεις να αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε χθες και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει».

Από την πλευρά του και το Βερολίνο κλιμακώνει τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», τις παρασκηνιακές προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της έντασης στην προοπτική έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κάτι το οποίο ζητούν ολοένα και περισσότεροι πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής, και την Αθήνα να ζητεί έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης, η διεθνής διπλωματία επιχειρεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη με δηλώσεις και ενέργειες επί του πεδίου τουρκική προκλητικότητα.

Νωρίτερα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ΥΠΕΞ Κύπρου, ΗΑΕ και Ισραήλ για την τουρκική παραβατικότητα.

Ηδη το πρωί, το Ισραήλ εξέφρασε με σαφήνεια, αν και με σχετική καθυστέρηση, την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, «το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγιειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Διαβάστε επίσης

Σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. την Παρασκευή

Εκτακτη συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη

Η τουρκική παραβατικότητα στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ισραηλινού πρέσβη

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Καλώδιο 1.750 χλμ μέχρι 23 Αυγούστου στη Μεσόγειο

Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Οσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή