Επικίνδυνα παιχνίδια από Τουρκία

Επικίνδυνα παιχνίδια από Τουρκία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «έξοδος», πιθανώς μόνο προσωρινή, του «Ορούτς Ρέις» χθες το απόγευμα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και η δήλωση λίγο νωρίτερα του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ για μέσω διαλόγου επίλυση των διαφορών, αποτελούν τη μία πλευρά των εξελίξεων που δρομολογεί η κλιμακούμενη τουρκική προκλητική δραστηριότητα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Η άλλη πλευρά είναι η διατήρηση της στρατιωτικής δραστηριότητας της γείτονος στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η σειρά επιθετικών εις βάρος της χώρας μας δηλώσεων, προπαγάνδας και δημοσιευμάτων εκ μέρους της Αγκυρας. Ο συνδυασμός των δύο, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της εντονότατης διπλωματικής δραστηριότητας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οδηγεί στο ότι η αποκλιμάκωση της έντασης δεν θα έρθει ούτε γρήγορα ούτε εύκολα.

Το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από σκάφη του Π.Ν. της Τουρκίας, από περίπου τις 7 μ.μ. χθες άρχισε να κινείται σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, πάντα όμως εντός των ορίων της γνωστής NAVTEX. Κατά την έξοδο από τον χώρο της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας είχε πλου με κατεύθυνση βορειοανατολική. Ουδείς έως αργά το βράδυ μπορούσε να γνωρίζει αν φθάνοντας στο ανατολικό άκρο της NAVTEX θα έκανε στροφή με εκ νέου κατεύθυνση την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ή θα ακολουθούσε άλλη πορεία.

Νωρίτερα, ο κ. Ακάρ δήλωνε (Reuters): «Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και στο τραπέζι, τασσόμαστε με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία και τον διάλογο. Θέλουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα, σημείωνε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της». Την ίδια στιγμή, από το τουρκικό υπ. Αμυνας δημοσιευόταν βίντεο από τα πολεμικά που συνοδεύουν το «Ορούτς Ρέις» με αναφορές στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει «κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα».

Σε ακραίους τόνους, ο αρχηγός του ακροδεξιού MHP Ντ. Μπαχτσελί έλεγε: «Η Ελλάδα έχει εχθρική συμπεριφορά. Αλλά όλοι ξέρουν και ο τουρκικός λαός τι κάνει στους εχθρούς. Ο τουρκικός λαός δεν αστειεύεται. Οσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός. Το αποτέλεσμα των προκλήσεων στα χωρικά μας ύδατα, είναι η βύθιση, οι κοιλιές των ψαριών, ο βυθός. Κανένας δεν θα μπορέσει να εκδιώξει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, να μας εγκλωβίσει στην Ανατολία». Παράλληλα, η φιλοκυβερνητική Yeni Safak κυκλοφορούσε με τίτλο «Είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση».

Αυστηρή απάντηση για τη μειονότητα

Με τη φράση «είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων», η Αθήνα μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε χθες τουρκικές αιτιάσεις περί μη σεβασμού των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. «Η Ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα», συνεχίζεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Οσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Ελληνες πολίτες. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή