ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγικής σημασίας η κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας

2951887

Προφανούς στρατηγικής σημασίας, επιχειρησιακής ωφέλειας, αλλά και συμβολισμού χαρακτηρίζεται η κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε χθες από δυνάμεις της Ελλάδας και της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου μετά την παράνομα εκδοθείσα τουρκική NAVTEX κινείται συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας το «Ορούτς Ρέις». Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού που έφθασαν στην Ελλάδα, σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της Γαλλίας. «Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», είπε ο Εμ. Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρούσα συγκυρία που η Αγκυρα κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις της, σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή θα μετέχουν στο προσεχές μέλλον με τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών τους και άλλα κράτη της Ε.Ε.

«Στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση συμμετείχαν τέσσερις ελληνικές φρεγάτες («Σπέτσαι», «Αιγαίον», «Λήμνος», «Κουντουριώτης»), γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από ένα ελικοπτεροφόρο (Fs«Tonnerre») και μία φρεγάτα (Fs «La Fayette»), ενώ δύο γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Η άσκηση «περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο». «Με την ανάπτυξη των αεροπορικών δυνάμεών μας και τις ναυτικές ασκήσεις από κοινού με τους Ελληνες, επανεπιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ελεύθερη ναυσιπλοΐα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλ. Παρί.

Την ίδια στιγμή και με το «Ορούτς Ρέις» να επιστρέφει από χθες το μεσημέρι εκ νέου σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ προανήγγειλε την άφιξη στην Ελλάδα του πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USS Hershel «Woody» Williams, ενώ ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης σημείωνε (ΣΚΑΪ): «Εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο».