Ρητορική διαλόγου και διεκδικήσεις από Ερντογάν

Ρητορική διαλόγου και διεκδικήσεις από Ερντογάν

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρητορική υπέρ της επίλυσης διαφορών και προβλημάτων μέσω της διαδικασίας του διαλόγου, αλλά και με αναφορές και πράξεις που καταδεικνύουν την προσήλωσή του στην επιθετική συμπεριφορά που έχει πυροδοτήσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε τόσο σε κορυφαίους παράγοντες της ευρωπαϊκής σκηνής –τ η Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του και της χώρας του ακροατήριο.

Ενδεικτικά των σχεδιασμών του κ. Ερντογάν είναι όχι μόνο ότι το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» υπό τις εντολές του συνεχίζει τον πλου σε χώρο ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και πως ο ίδιος επανέφερε χθες θέματα σχετικά με το Καστελλόριζο και τη μειονότητα της Θράκης. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι με νεότερες δηλώσεις του και σε μια προσπάθεια να ανατροφοδοτήσει προπαγανδιστικά σενάρια της Αγκυρας περί ζημιών σε ελληνική φρεγάτα ύστερα από εμπλοκή με αντίστοιχη τουρκική είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες: «Τους προειδοποιήσαμε ότι θα το πληρώσουν ακριβά αν επιτεθούν στο “Ορούτς Ρέις” στην Ανατολική Μεσόγειο και πήραν την πρώτη απάντηση».

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Μέρκελ, επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε ούτε από την καγκελαρία, ούτε και από το γραφείο του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Αγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν ούτε για όσα είπαν ο Τούρκος πρόεδρος με τον κ. Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση ο κ. Ερντογάν σημείωσε μεν ότι «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», για να προσθέσει ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει την περιπέτεια» και πως μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου.

«Αν συμπεριφερθούμε με κοινή λογική και ευσυνειδησία, θα μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων στη βάση του καζάν-καζάν (ωφέλιμο για αμφοτέρους)», συμπλήρωσε.

Ερευνες έως τις 23/8

Ωστόσο, διεμήνυσε ότι το «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου, ενώ ανέβασε τους τόνους κατά της χώρας μας, αναφέροντας ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι «μοχθηρή». Οπως μεταδίδεται από τη γείτονα, ο κ. Ερντογάν στην ίδια ομιλία του, μίλησε για το Καστελλόριζο («οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική», φέρεται να είπε), για την Αγία Σοφία («μετά ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα») και τη Θράκη (σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Ε.Ε. σχετικά με την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων).

Τα βέλη του Τούρκου προέδρου στράφηκαν και κατά του προέδρου της Γαλλίας, εξαιτίας της στάσης που ο κ. Εμανουέλ  Μακρόν έχει λάβει ως προς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βηρυτό, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή