Στρατηγική σχέση με Ισραήλ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπαράζ κινητικότητας της ελληνικής διπλωματίας, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίστηκε και χθες με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, όπου είχε τετ α τετ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο των συναντήσεων, που έγιναν δύο 24ωρα μετά τη σαφή στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα, βρέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα και οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτήν σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος ο κ. Δένδιας, με το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, αναφέρθηκε στην ατζέντα της συζήτησης. «Είχα τη χαρά σήμερα να γίνω δεκτός από τον πρωθυπουργό, τον κ. Νετανιάχου, και να του μεταφέρω μήνυμα του πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επίσης και να έχω εκτεταμένες συνομιλίες με τον συνάδελφό μου και φίλο μου, τον κ. Γκάμπι Ασκενάζι», ανέφερε, αφού πρώτα ευχαρίστησε την ισραηλινή πλευρά «για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών,  ο κ. Δένδιας τόνισε πως κατέστησε σαφές για ακόμα μία φορά πως η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο «για την ασφάλεια και σταθερότητα» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της περιοχής μας. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμα πως στις συνομιλίες που είχε έγινε αναφορά και στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και στον East Med, αλλά και «στην οικονομική συνεργασία των χωρών μας και στις ευκαιρίες που ανοίγονται, είτε στο διμερές είτε στο πολυμερές πλαίσιο, ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άλλες χώρες της περιοχής». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ κατέληξε σημειώνοντας πως «οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ εμβαθύνονται, αναπτύσσονται», διανύοντας την καλύτερη περίοδό τους τα τελευταία 30 χρόνια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκ. Ασκενάζι, ο οποίος του επεφύλαξε θερμή υποδοχή. «Καλωσόρισες στο Ισραήλ, καλέ μου φίλε, υπουργέ Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια. Είναι πάντοτε μεγάλη τιμή να σε φιλοξενώ στην Ιερουσαλήμ», είπε. Λίγο αργότερα το ΥΠΕΞ του Ισραήλ ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter φωτογραφίες από τη συνάντηση με το εξής κείμενο να τις συνοδεύει: «Υποδοχή ΥΠΕΞ Ν. Δένδια από ομόλογο Ισραήλ G. Ashkenazi – ισχυροί δεσμοί και μία διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ». Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Συνέχεια επαφών

Oι επαφές του ΥΠΕΞ συνεχίστηκαν, καθώς χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Γαλλίας κ. Λε Ντριάν, με τον Ζοζέφ Μπορέλ ενόψει του σημερινού έκτακτου συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων όσο και του προσεχούς άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου. Σήμερα ο κ. Δένδιας, πλην της συνάντησης με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Αντικείμενο όλων των επαφών, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή