Αλ. Τσίπρας: Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία

Αλ. Τσίπρας: Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διερευνητικές επαφές και η προσφυγή στη Χάγη είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη δική της στρατηγική.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του έναντι της Τουρκίας και σημειώνει ότι ύστερα από σειρά των τριμερών με Κύπρο – Αίγυπτο – Ισραήλ για τον East Med και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ το μήνυμα προς την Τουρκία ήταν σαφές: είχε έρθει η ώρα για επανέναρξη διερευνητικών για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

Δυστυχώς, προσθέτει ο κ. Τσίπρας, η Τουρκία ουδέποτε ανταποκρίθηκε, αν και η επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν ένα θετικό μήνυμα.

Αναφερόμενος στις σημερινές εξελίξεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση ορθώς προχώρησε στη σύναψη της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ, δεν προχώρησε ωστόσο στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Κριτική ασκεί επίσης και στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, παρότι αναγνωρίζει ότι «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σαράζ- Τουρκίας. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι έγιναν υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου που δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν, απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική.

Σημειώνει δε πως «αν επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από τη πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει τη περιοχή Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις». 

Ο κ. Τσίπρας καταλήγει ότι το έλλειμμα στρατηγικής και η υποταγή και της εξωτερικής πολιτικής στην εύκολη επικοινωνία και στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή