Κλιμάκωση ανθελληνικής ρητορικής από Αγκυρα

Κλιμάκωση ανθελληνικής ρητορικής από Αγκυρα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούλησή της να συνεχίσει τις προκλητικές δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε εκ νέου η Τουρκία διά του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, χθες, είκοσι τέσσερις ώρες πριν από τη μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία, αν και αντικείμενο είναι η Λευκορωσία, αναμένεται να τεθεί εκ νέου το τουρκικό ζήτημα από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τη ρητορική της, εγείροντας και πάλι ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική», αναφέροντας μάλιστα όχι μόνο τη Θράκη αλλά και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα, ο κ. Ακάρ σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της και επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Καλούμε όλους να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική και να συνειδητοποιήσουν ότι τα τετελεσμένα γεγονότα δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί δραστηριότητες στην περιοχή». Παράλληλα, από τη Λιβύη όπου βρέθηκε με την ευκαιρία προώθησης συμφωνίας συνεργασίας για την εκεί δημιουργία στρατιωτικής βάσης, εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι η πρόσφατη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ «δεν έχει καμία ισχύ».

«Προειδοποίηση»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσελίκ ανέφερε σε κομματική συνεδρίαση, όπως μεταδίδεται από την Αγκυρα: «Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνούν το μπόι της. Την προειδοποιούμε την Ελλάδα, αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε στη “Γαλάζια Πατρίδα”, στην πατρίδα των αιθέρων, ούτε στην ξηρά».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε εξάλλου την είδηση ότι η διεύθυνση ερευνών του τουρκικού Κοινοβουλίου κατέληξε σε έκθεση, της οποίας το κεντρικό συμπέρασμα είναι ο ισχυρισμός ότι η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» αντιμετωπίζει «προβλήματα θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου». Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής εγείρεται, μεταξύ άλλων, θέμα ως προς τη διεύθυνση/διοίκηση των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων, με τους συντάκτες της έκθεσης να ισχυρίζονται ότι «τουρκικές ομάδες στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα» δεν ελέγχουν τα ιδρύματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του, προέβαλε αιτιάσεις περί μη σεβασμού των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, κάνοντας επίσης χρήση του όρου «τουρκική». Τότε, σε αυστηρούς τόνους το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές, τονίζοντας πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η Ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή