Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πιθανές εξελίξεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την κυπριακή ηγεσία, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στη Λευκωσία και την προεδρική κατοικία στο όρος Τρόοδος.

Ο κ. Δένδιας αρχικά έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και εν συνεχεία συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι επαφές των δύο πλευρών διεξάγονταν ενώ την ίδια στιγμή το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο κύρωνε τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν αφενός ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής της Ε.Ε., όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, παρότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά και των επερχόμενων διπλωματικών προτάσεων που φαίνεται ότι το Βερολίνο προωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά οι τριγωνικές επαφές Αθήνας, Βερολίνου και Αγκυρας ενθαρρύνονται για την περίοδο από τις 24 Αυγούστου και έπειτα. Η επιτυχία τους, ή όχι και, κυρίως, αν η Αγκυρα επιδεινώσει τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και τη στάση που θα διαμορφώσουν Αθήνα και Λευκωσία στο άτυπο συμβούλιο (Gymnich) των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 28 Αυγούστου.

Οι δύο πλευρές (Αθήνα και Λευκωσία) συντονίζονται επιπλέον και για τις ολοένα και στενότερες σχέσεις που δημιουργούνται με τη Γαλλία και την Αίγυπτο, για ένα σχήμα περιφερειακής συνεργασίας με προφανή στόχο την ανακοπή του τουρκικού αναθεωρητισμού στην περιοχή.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Δένδιας είπε ότι στο επερχόμενο άτυπο συμβούλιο «αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση».

Κλιμάκωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία είχαν επισημάνει από καιρό ότι «ο κατευνασμός του κ. Ερντογάν θα είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και δυστυχώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα προς διάφορες κατευθύνσεις και διάφορα επίπεδα».

Αναφερόμενος στις προηγούμενες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό των θαλάσσιων της συνόρων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και Σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας των Η.Ε. του 1982».

Ως προς το Κυπριακό, επισήμανε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και θεωρούμε εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, εάν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, όπως ο γ.γ. των Η.Ε. ζητάει, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους όπως βλέπουμε με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή