Μήνυμα Μέρκελ – Μακρόν για Ανατ. Μεσόγειο: Σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.

Μήνυμα Μέρκελ – Μακρόν για Ανατ. Μεσόγειο: Σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στήριξης προς Ελλάδα και Κύπρο και υπέρ του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν την Πέμπτη οι Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησής τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν. 

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών – μελών της Ε.Ε., τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μήνυμα Μέρκελ – Μακρόν για Ανατ. Μεσόγειο: Σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.-1

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε τη λέξη «συμπληρωματικότητα» για να περιγράψει την στάση Παρισιού και Βερολίνου στην περιοχή, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να δράσουν συντονισμένα. 

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα. Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επισήμανε

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας», σημείωσε ακόμη. 

«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε, από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας – χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε.

Μήνυμα Μέρκελ – Μακρόν για Ανατ. Μεσόγειο: Σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.-2

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, η Γερμανίδα Καγκελάριος διευκρίνισε: «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας- αυτό μπορείς να το κάνεις όπως έδειξε η Γαλλία, στέλνοντας πλοίο. Από την άλλη πλευρά εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τα δύο κομμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο. Σημαντικό είναι να μην εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο».

Αναφερόμενη στην θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον, η Καγκελάριος επισήμανε ακόμη: «Η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται ως γεωπολιτικός παράγων (…) η Ευρώπη είναι τότε ισχυρή, όταν μιλάει με μία φωνή, η Ευρώπη είναι θερμός υποστηρικτής του πολυμερούς συστήματος (…), αλλά αυτό μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο όταν στα κύρια στρατηγικά ζητήματα μιλάμε με μία φωνή και σε αυτό έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε (…)».

με πληροφορίες από Reuters, AFP, DPA, AΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή