Μακρόν-Μέρκελ: «Δεν είναι ανεκτές οι απειλές»

Μακρόν-Μέρκελ: «Δεν είναι ανεκτές οι απειλές»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έννοια της «συμπληρωματικότητας», ανάμεσα στη γαλλική δράση και στη γερμανική μεσολάβηση, χρησιμοποίησε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, για να περιγράψει την «κοινή», όπως είπε, στάση των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κρίση που έχει προκύψει λόγω της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή. Ο κ. Μακρόν, μάλιστα, επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα με μια διπλωματία χωρίς «κόκκινες γραμμές», ούτε όμως και στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία.

Και από τους δύο ηγέτες κατέστη σαφές ότι η προστασία της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι αδιαπραγμάτευτη. «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των κρατών-μελών της όταν αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση. Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αλλά και τον σεβασμό της κυριαρχίας», είπε ο κ. Μακρόν. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές απειλές κατά της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε.», ωστόσο επισήμανε πως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος. Ο κ. Μακρόν συνόψισε τις προτεραιότητες των δύο ηγετών στην Ανατολική Μεσόγειο στο τρίπτυχο «προστασία της κυριαρχίας, σταθερότητα και αποφυγή κάθε κλιμάκωσης».

Λίγο πριν από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η συνάντηση των οποίων περιελάμβανε και θέματα όπως η κρίση του κορωνοϊού και η κατάσταση στη Λιβύη και στη Λευκορωσία, γαλλικές διπλωματικές πηγές (σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Φιγκαρό») επισήμαιναν ότι, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο, και οι δύο πλευρές επιθυμούν συγκεκριμένες χειρονομίες από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έως τώρα λειτουργεί με βάση μια πολιτική δημιουργίας τετελεσμένων. Από τη γαλλική προεδρία διαψεύσθηκε, επίσης, ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαφορετικός τόνος

Ο τόνος στη ρητορική των δύο ηγετών ήταν, βεβαίως, εμφανώς διαφορετικός. Ο κ. Μακρόν δεν δίστασε να υπενθυμίσει μία από τις ιστορικές περιγραφές της Μεσογείου, από την ευρωπαϊκή οπτική γωνία (Mare Nostrum), σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από αυτήν. Ο κ. Μακρόν επισήμανε μεν ότι οι απόψεις Γερμανίας και Γαλλίας δεν είναι πάντα οι ίδιες, ωστόσο τόνισε πως είναι δεδομένη η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε πως Παρίσι και Βερολίνο εργάζονται στην κατεύθυνση των συγκλίσεων, έκανε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει τη γερμανική μεσολάβηση (ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα) και επισήμανε την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκομένους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μακρόν έκανε, επίσης, λόγο για θετική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη να εμπλακεί σε αυτήν και η Τουρκία.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «εμείς εμπλεκόμαστε ώστε ο διάλογος ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα να ξαναρχίσει. Εργαζόμαστε μαζί. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε». Επίσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη ένταση». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υπερασπιστεί την πολυμέρεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή