Σε Αθήνα και Αγκυρα ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας

Σε Αθήνα και Αγκυρα ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη θα εκτυλιχθεί το επόμενο επεισόδιο της γερμανικής μεσολάβησης ανάμεσα σε Αθήνα και Aγκυρα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πραγματοποιεί αυθημερόν επίσκεψη σε Ελλάδα και Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τους ομολόγους του, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πιθανότητα προόδου των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, καθώς στο τέλος της θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου Αθήνα και Λευκωσία θα πιέσουν για κυρώσεις αν η Aγκυρα συνεχίσει την αναθεωρητική στρατηγική της. Την Τρίτη θα κριθεί αν θα γίνει η επόμενη συνάντηση των τριών (Γιαν Χέκερ, Ελένη Σουρανή, Ιμπρ. Καλίν), πιθανώς την Παρασκευή 28 Αυγούστου, ώστε να ανοίξουν οι προοπτικές για επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Μετρίου μεγέθους εύρημα

Την ίδια στιγμή, αρκετά χαμηλότερες των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί ήταν, τελικά, οι χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την ανακάλυψη κοιτάσματος 320 δισ. κυβικών μέτρων σε βάθος άνω των 3.000 μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Γύρω από την παρουσίαση των ανακαλύψεων και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν στήθηκε ένα τεράστιο σόου, το οποίο, ωστόσο δεν φαίνεται να έπεισε τις διεθνείς αγορές, ούτε όμως και ενίσχυσε τη θέση της τουρκικής λίρας που παρουσίασε ξανά πτωτικές τάσεις. Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας», κάτι που είναι γεγονός, ωστόσο μια σύγκριση με άλλα της ευρύτερης λεκάνης στην Ανατολική Μεσόγειο (αιγυπτιακό «Ζορ» περί τα 850 δισ. κυβικά μέτρα ή ισραηλινό «Λεβιάθαν» περί τα 450 δισ. κυβικά μέτρα), καθίσταται σαφές ότι το «Τούνα-1» είναι ένα μάλλον μετρίου μεγέθους εύρημα.

Με αυτή την αφορμή ο κ. Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να πει ότι η Αγκυρα θα επιταχύνει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ακόμη ότι «θα εκδώσουμε κι άλλες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δικαιωνόμαστε με αυτά που κάνουμε στη Μεσόγειο. Δεν έχει δίκιο η Ευρώπη που κακομαθαίνει την Ελλάδα». Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. είναι διπρόσωπη. Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό που κάνει η Ευρώπη, απλά θα μειώσει την υπόληψη της Ευρώπης».

Παράλληλα, σε μια κίνηση περαιτέρω αλλοίωσης του χαρακτήρα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης, χθες αποφασίστηκε η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, γεγονός που καταδικάστηκε από την Αθήνα, αλλά και την Κομισιόν. Παράλληλα, πάντως, η Αθήνα επιταχύνει και τη δραστηριοποίησή της σε επιχειρησιακό επίπεδο. Από χθες βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, τέσσερα μαχητικά τύπου F-16 Block 60 της Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), από όπου και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Πρόκειται για ένα σαφές διπλωματικό μήνυμα προς την Αγκυρα και τις ενέργειές της στη Λιβύη. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα από τα πολλαπλά επεισόδια των διπλωματικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΑΕ.

Επικοινωνία

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πυκνές επικοινωνίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον ομόλογό του των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Ζαΐντ αλ Ναχιάν, ενώ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επικοινώνησε με τον ομόλογό του από την αραβική χώρα, αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή