Ο Τσίπρας ψάχνει τη «χρυσή τομή» για την ψηφοφορία

Ο Τσίπρας ψάχνει τη «χρυσή τομή» για την ψηφοφορία

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Αύγουστος δεν ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό διαπιστώνουν στην Κουμουνδούρου τα στελέχη που θυμούνται την περυσινή «καλοκαιρινή καταιγίδα» στο κόμμα, με αφορμή τις επιθέσεις-διαρροές κατά του Πάνου Σκουρλέτη. Ολοι πλέον περιμένουν τη φετινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αφού το κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τα ελληνοτουρκικά αυτή τη φορά, είναι εκρηκτικό. Τα εσωκομματικά πάθη ξύπνησαν, όταν ο Νίκος Κοτζιάς και οι πιο σκληροί προεδρικοί συνεπικουρούμενοι από τους παλαιούς παπανδρεϊκούς διαφώνησαν με την αριστερή πτέρυγα και τους προερχόμενους από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που αρθρογράφησαν θετικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Το Facebook για άλλη μία φορά πήρε φωτιά και ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναπαγιδεύτηκε στην εσωστρέφεια.

Στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τα στελέχη που συμμετέχουν στον πρωινό καφέ θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στη «Βαβέλ» των τελευταίων ημερών. Ο πρόεδρος έχει δεχθεί εισηγήσεις τόσο για απόρριψη της  Συμφωνίας όσο και για την επιλογή το κόμμα να ψηφίσει «παρών». Η ανάλυση που έχει γίνει έως τώρα από στελέχη στην Κουμουνδούρου αναφέρει πως στο «ζύγι» ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης υπάρχει  κατ’ αρχάς το «όχι» του Νίκου Κοτζιά. Εκτιμάται πως έχει μια «δεξιά απόχρωση» και δυσκολεύει την προοπτική της Χάγης και των διερευνητικών επαφών που αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο «αριστερίζουσα» και ίσως πιο προβληματική θεωρείται η άρνηση του μέλους της ΚΕΑ Σωτήρη Βαλντέν περί τορπιλισμού του πιο ανοιχτού διαλόγου με την Τουρκία, ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να υπολογιστεί και η μικροπολιτική διάσταση του θέματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει με ένα «όχι» τα δόντια του απέναντι στους «53+». Ποιος θα έπαιρνε τη ευθύνη της αμφισβήτησης του προέδρου στην αρχή της πολιτικής σεζόν με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να κάνει ένα restart; Το δίλημμα δεν είναι απλό, με την ηγετική ομάδα, ωστόσο, να μην μπορεί να είναι σίγουρη για τη στάση 6-7 βουλευτών σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας. Ωστόσο, στελέχη της προεδρικής τάσης φαίνεται πως στηρίζουν αυτή την επιλογή.

Από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται πως η τελική απόφαση για την ψηφοφορία θα ληφθεί με όρους εθνικού συμφέροντος και όχι με τη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν.

Η επιλογή του «παρών» φαντάζει η πιο εύκολη για τον Αλέξη Τσίπρα. Θα αποφορτίσει το κλίμα και παράλληλα θα εξαλείψει την πιθανότητα να υπάρχουν διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Είναι η πιο ενοποιητική απόφαση», τόνιζε κορυφαίο κομματικό στέλεχος στην «Κ», ωστόσο οι δεύτερες σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να επικεντρώνονται στο ότι επιλέγοντας το «παρών» σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, υπάρχει ο κίνδυνος να μη δοθεί με σαφήνεια το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και ότι θα κατηγορηθεί από την κυβέρνηση ότι επέλεξε μια «μεσοβέζικη και ανέξοδη λύση». 

Στο βάθος συνέδριο

Σε μια άκρως αντιπαραγωγική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ζυγίσει το εσωκομματικό κόστος και να βάλει τέλος στις αντιδικίες που είναι σαφές πως πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από τα εθνικά ζητήματα και αφορούν την καταγραφή των δυνάμεων ενόψει του συνεδρίου. Η κυρίαρχη άποψη που υπάρχει είναι πως η εκκρεμότητα της διεξαγωγής του πρέπει πολύ γρήγορα να λυθεί και να βρεθεί μια λύση που να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για αναλυτική συζήτηση στις περιφερειακές οργανώσεις. Εξετάζεται το σενάριο της διεξαγωγής του με λιγότερους συνέδρους, με συνδυασμό ψηφιακής, αλλά και φυσικής παρουσίας ή ακόμα και σε δύο φάσεις.

Οσον αφορά τον ανασχηματισμό των τομεαρχών, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να βρίσκεται στη φάση των τελικών αποφάσεων για μια ανανέωση στο σημερινό σχήμα. Αλλαγές σχεδιάζονται αρκετές, ενώ για τον Νίκο Παππά οι τελευταίες πληροφορίες δεν αποκλείουν τη μετακίνησή του από τον τομέα της Οικονομίας. Ο χρόνος θεωρείται πλέον ουδέτερος μετά όλα όσα διημείφθησαν τον Ιούνιο με τα ηχητικά Μιωνή, με τον πρόεδρο να επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα τόσο στον ίδιο όσο σε όσους εισηγήθηκαν την καρατόμησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή