ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανησυχία της Βρετανίας για την ένταση στη Μεσόγειο θα μεταφέρει ο Ουάλας στον Ακάρ

tin-anisychia-tis-vretanias-gia-tin-entasi-sti-mesogeio-tha-metaferei-o-oyalas-ston-akar-2393924

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλλας (Ben Wallace).

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη βρετανική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, καθώς ο Βρετανός υπουργός γνωστοποίησε στον κ. Παναγιωτόπουλο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, ότι θα μιλήσει με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προκειμένου να του μεταφέρει την ανησυχία του που είναι και ανησυχία της ΕΕ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η παράταση της παρουσίας των τουρκικών πλοίων καθιστά αδύνατη την αποκλιμάκωση, ελλοχεύει κινδύνους ατυχήματος και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «από πλευράς μας έχουμε ετοιμότητα για διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, μόνον εφόσον αποσυρθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο κ. Ουάλλας ανέφερε ότι «κατανοεί τις ανησυχίες της χώρας μας, τις οποίες συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι θα καταβάλει, και από πλευράς του, προσπάθειες προκειμένου υπάρξει αποκλιμάκωση και συνθήκες διαλόγου».

Ο Βρετανός υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Έλληνα ΥΕΘΑ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας στο προσεχές διάστημα.