Αυστηρό μήνυμα από Τσίπρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη διευρυμένη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για την πρόθεσή του να βάλει τέλος στη «Βαβέλ» που παρουσιάζει το κόμμα τις τελευταίες ημέρες. Κοινός τόπος όλων των στελεχών ήταν πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναμπούν στο γήπεδο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Η σύνθεση, άλλωστε, της συνεδρίασης οδήγησε σε μια συζήτηση που δεν είχε καμία σχέση με το διαδικτυακό κλίμα των τελευταίων ημερών και διαφάνηκε η πρόθεση όλων των στελεχών να πέσουν οι τόνοι. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος,  Ολ. Γεροβασίλη, Π. Σκουρλέτης,  Αλ. Χαρίτσης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Αλ. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς, Σ. Αναγνωστοπούλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Δρίτσας, Θ. Θεοχαρόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Η γραμμή της μη υπερψήφισης της συμφωνίας, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του, στηρίχθηκε στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στο πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στη μια άκρη της ζυγαριάς ήταν η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας που «εμβολίζει» την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Σαράζ, όμως βάρυναν πιο πολύ στο ζύγι οι όροι που δέχθηκε η κυβέρνηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία της Τετάρτης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «κενό στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις εις βάρος της χώρας».

Δεν είναι λίγοι όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη οριοθέτηση με την ΑΟΖ θα μπορούσε να καταψηφιστεί σε άλλες συνθήκες και σε ουδέτερο χρόνο, όμως στη χθεσινή συνεδρίαση το «όχι» δεν βρήκε υποστηρικτές. Δεν έλειψαν διαφορετικές αποχρώσεις από τη βασική γραμμή του «παρών», ωστόσο η συζήτηση χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», «να σταματήσουν τα πληκτρολόγια και οι αντιπαραθέσεις στο Facebook και στους διαδικτυακούς τόπους», εννοώντας και το commonality που απηχεί τις απόψεις των «53+». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Μπίστης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκαναν σαφές στις τοποθετήσεις τους πως θα μπορούσαν να δεχθούν όχι μόνο το «παρών», αλλά και την υπερψήφιση της συμφωνίας. Σταθερά στη γραμμή του «παρών» κινήθηκε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ και η Ολγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως στηρίζει αυτή την επιλογή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τρία σημεία για την οριοθέτηση με την Αίγυπτο:

• Ενώ ήταν σαφές πως η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού θα εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο θωράκισής τους.

• Η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή δήλωση της Ε.Ε. για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως σε διπλωματικό επίπεδο οι κυρώσεις αποδυναμώθηκαν αντί να ενισχυθούν, καθώς οι εταίροι δεν πιέστηκαν προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με ορισμένους να κρατούν ίσες αποστάσεις.

• Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια», επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, «ώστε η συμφωνία να μη χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία –με τον γνωστό διαστρεβλωτικό τρόπο– ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή