«Ναι» από ΚΙΝΑΛ, αλλά με πολλούς αστερίσκους

«Ναι» από ΚΙΝΑΛ, αλλά με πολλούς αστερίσκους

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερψήφιση της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και οξεία κριτική προς την κυβέρνηση για τους εν γένει χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά. Αυτή είναι η γραμμή του Κινήματος Αλλαγής ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας με το Κάιρο, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του το βράδυ της Κυριακής, αλλά και από την ομιλία του αρμόδιου τομεάρχη, Ανδρέα Λοβέρδου, χθες στη Βουλή.

Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. υπό τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν από αρκετούς βουλευτές προβληματισμοί για «θολά» σημεία στο κείμενο, με επίκεντρο το ζήτημα της επήρειας των νησιών. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ελήφθη οριστική απόφαση, αλλά, όπως τόνιζαν από τη Χαρ. Τρικούπη, ανέμεναν αναλυτικές διευκρινίσεις στις αρμόδιες επιτροπές.

«Ειδικά το θέμα της επήρειας είναι κομβικό και θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά πιθανές διερευνητικές επαφές με την τουρκική πλευρά», εξηγούσε χαρακτηριστικά στην «Κ» βουλευτής του κόμματος, ενώ πρόκειται για άποψη που εκφράστηκε από αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι ειδικές συνθήκες με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και κυρίως το γεγονός ότι η συμφωνία με το Κάιρο επί της ουσίας διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθιστούν «μονόδρομο» την υπερψήφιση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο κ. Λοβέρδος στην ομιλία του στην επιτροπή της Βουλής χθες το βράδυ.

Τηλεδιάσκεψη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα πρόκειται για «ναι» χωρίς αστερίσκους, μιας και, όπως προϊδέασε και με την τοποθέτησή της στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, η κ. Γεννηματά θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης για τη γενικότερη διαχείριση της έντασης στην Ανατολή Μεσόγειο.

Στη Χαρ. Τρικούπη έχουν εξαπολύσει ουκ ολίγες φορές πυρά κατά του Μαξίμου για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και «μυστική διπλωματία», ενώ, σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να επαναφέρει για πολλοστή φορά, κατά την ομιλία της την Τετάρτη στην Ολομέλεια, το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή