«Η εποχή των δισταγμών τελείωσε»

«Η εποχή των δισταγμών τελείωσε»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρεία πλειοψηφία, καθώς και το ΚΙΝΑΛ δίνει θετική ψήφο, αλλά και με την ανάδειξη επιπλέον ενός «αγκαθιού» στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει θέση «παρών» και να μην υπερψηφίσει, πέρασε χθες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία της χώρας μας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αντιθέτως, η αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία συγκέντρωσε μεγαλύτερη πλειοψηφία, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε θετικά, παρά τις επιμέρους ενστάσεις.

«Υπάρχει κενό εθνικής στρατηγικής», σημείωσε χαρακτηριστικά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος και επαναδιατυπώνοντας τη γνωστή κριτική του κόμματός του επί του περιεχομένου της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών». Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας υπογράμμιζε με έμφαση: «Η εποχή των δισταγμών τελείωσε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, “ναι” ή “όχι”».

Η συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και η αντίστοιχη με την Ιταλία, θα τεθούν προς τελική έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία αύριο, πιθανότατα με παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, πιθανόν να ανοίξει ακόμα έναν γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο εθνικό ζήτημα σε κρίσιμη συγκυρία.

Στην κριτική που ακούστηκε χθες, επικαλούμενος ακριβώς την ευαισθησία των ζητημάτων και με αφορμή φωνές κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κράτησε χαμηλούς τόνους και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν θα απαντήσω σε πολλά. Ομως είμαι πάντα, διαχρονικά, στη διάθεση κομμάτων και συναδέλφων για εξηγήσεις επί θεμάτων που δεν μπορούν να συζητηθούν σε δημόσιες συνεδριάσεις». Οσον αφορά δε την πτυχή της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, είπε ότι σύντομα θα υπάρχει σαφής κυβερνητική τοποθέτηση.

Στην εισήγησή του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, πατριωτική δύναμη ευθύνης, θα στηρίξει μια εθνική στρατηγική, με δύο προϋποθέσεις: να λέμε όλοι την αλήθεια στον λαό και να υπάρχει ένα σχέδιο. Η σημερινή πολιτική της Ν.Δ. και στα δύο περνάει κάτω από τον πήχυ».

Για έλλειμμα εθνικής στρατηγικής έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στις παρούσες συνθήκες το «ναι» και στις δύο συμφωνίες δεν έχει εναλλακτική. «Αν δεν είχε προηγηθεί η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν θα είχαμε αποδεχθεί μερική οριοθέτηση. Τώρα δεν γινόταν αλλιώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος ο κ. Γ. Μαρίνος υποστήριξε ότι η «Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο ανταγωνισμών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», για να προσθέσει: «Προωθείται ιμπεριαλιστικό παζάρι για συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών και στο Αιγαίο από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε διά στόματος του κ. Αντ. Μυλωνάκη η Ελλ. Λύση: χαρακτήρισε «κατάπτυστη» τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά συμπλήρωσε πως «επιφυλάσσεται» ως προς την ψήφο του κόμματος για τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια. Παράλληλα, υποστήριξε ότι επόμενος στόχος του Ερντογάν είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Δυστυχώς, δεν συζητάμε κινήσεις που να εντάσσονται σε πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Η Ελλάδα σύρεται σε βεβιασμένες συμφωνίες με αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον», υποστήριξε η κ. Σοφία Σακοράφα προσθέτοντας ότι το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει αμφότερες τις συμφωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή