Νάρκη Αγκυρας στη γέφυρα Μέρκελ

Νάρκη Αγκυρας στη γέφυρα Μέρκελ

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναρκοθέτηση της γερμανικής πρωτοβουλίας μεσολάβησης για αποκλιμάκωση αποτελεί η χθεσινή ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε στην Aγκυρα με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. «Αν κάνετε δηλώσεις, “θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας εδώ” ή “θα κάνουμε ασκήσεις εκεί” ή αν κάνετε τα λάθος βήματα, δεν θα απαντήσουμε κατά λάθος αυτή τη φορά. O,τι είναι απαραίτητο θα το κάνουμε δίχως δισταγμό», δήλωσε απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε τη χώρα μας να μην «τίθεται σε κίνδυνο» διαδραματίζοντας τον ρόλο του δολώματος κάποιων χωρών, υπονοώντας σαφώς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία είναι θετική σε διάλογο, ωστόσο προειδοποίησε την Ελλάδα να μη θέσει προϋποθέσεις. Και έθεσε ευθέως ζήτημα μουσουλμάνων της Θράκης. «Αν η Ελλάδα σέβεται τόσο πολύ το διεθνές δίκαιο, γιατί δεν επιτρέπει στους Τούρκους στη Δυτική Θράκη να χρησιμοποιούν το όνομα “Τούρκος”, παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε.;», είπε. Ο κ. Μάας επισήμανε ότι περαιτέρω κλιμάκωση δεν θα ήταν καλή όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και για την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Η ατμόσφαιρα στην Τουρκία πριν από την άφιξη του κ. Μάας είχε ήδη δυναμιτισθεί, με τα περισσότερα ΜΜΕ να έχουν τίτλους κατά της Ελλάδας. Ενδεικτική η συνέντευξη του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν στη «Χουριέτ», ο οποίος επανέλαβε την αντίθεση της Τουρκίας στη συμφωνία ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Είπε μεν ότι Ελλάδα και Τουρκία «πρέπει να λύσουν τα θέματα μόνες τους», ωστόσο, αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Καλίν είπε ευθέως ότι δεν είναι ανοικτά μόνο τα θέματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και «τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και η εκλογή μουφτή». Ο κ. Καλίν είπε ακόμα ότι «από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «συνωμοτεί με διάφορες χώρες προκειμένου να φαίνεται σωστή διότι στερείται αξιοπιστίας». Επίσης, τουρκικά ΜΜΕ ερμήνευαν χθες τις δηλώσεις του κ. Μάας στην Αθήνα ως απόδειξη αναξιοπιστίας της Γερμανίας ως μεσολαβήτριας χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο Τ24, «η Γερμανία, πριν έρθει στην Τουρκία για επαφές για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την υποστήριξή της στην Ελλάδα», ενώ η «Τακβίμ» ανέφερε πως «η Γερμανία έγινε συνέταιρος στις προκλήσεις της Ελλάδας».

Το «βίντεο Ερντογάν»

Η πολεμική ατμόσφαιρα στην Τουρκία ξεκινάει, πάντως, από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, ο οποίος χθες ανήρτησε ένα βίντεο ενός λεπτού το οποίο συνδέει τον Αρπ Αρσλάν (σουλτάνο των Σελτζούκων ο οποίος κέρδισε τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, σηματοδοτώντας τη σταδιακή απώλεια της Μικράς Ασίας από τους Βυζαντινούς), το Τσανάκαλε και τον ίδιο ως πρόμαχο του τουρκισμού.

Χθες ο κ. Ερντογάν βρέθηκε στην Αχλάτ, όπου θα γίνουν εκδηλώσεις για τα 949 χρόνια από τη μάχη του Μαντζικέρτ, και κατέθεσε στεφάνια στους τάφους των Σελτζούκων. Σε ένα μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο, που ανήρτησε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, γίνεται λόγος για τη μέρα «που θα επιτευχθεί ο στόχος του Κόκκινου Μήλου», το οποίο στο ισλαμιστικό φαντασιακό αποτελεί μια υψηλού συμβολισμού κατάκτηση. Παρότι δεν αναφέρεται ο στόχος, το βίντεο κλείνει με την εικόνα του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ. 

«Μορατόριουμ» προτείνει το Βερολίνο

Η διακοπή κάθε στρατιωτικής κινητοποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτό άφησε χθες να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα. Σε αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, ο κ. Μάας ήταν πολύ πιο συγκρατημένος σε σχέση με την προοπτική των επαφών στην παρούσα φάση και ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει το συγκεκριμένο εύρος στρατιωτικής ανάπτυξης.

Οι δηλώσεις του κ. Μάας αλλά και η ατμόσφαιρα στην Αγκυρα συνηγορούν στη διαπίστωση ότι ακόμη και αν οι πολεμικές απειλές από την Τουρκία μειώνονταν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα απαιτηθεί και μια περίοδος προετοιμασίας και όχι άμεση επανεκκίνηση των διερευνητικών ή άλλων επαφών.

«Τέτοιες συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι επιτυχείς μόνο αν διεξαχθούν σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον», είπε ο κ. Μάας και πρόσθεσε πως «προς τούτο, κάθε καταστροφική δραστηριότητα, κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να διακοπεί το ερχόμενο διάστημα και να αναδειχθεί ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα δεν θα χαθούν, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση, για άλλη μία φορά, της αντιμετώπισης και της επίλυσης αυτής της δύσκολης σύγκρουσης».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ευθύς εξαρχής, ότι το πρωταρχικό μήνυμά του είναι ότι «η Γερμανία και η Ε.Ε. στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης». Ο κ. Μάας περιέγραψε την κατάσταση ως «παιχνίδι με τη φωτιά που και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», δήλωσε πως είναι αδιανόητη μια στρατιωτική σύγκρουση στον 21ο αιώνα μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ και γειτόνων. Ο κ. Μάας επανέλαβε ότι η Γερμανία συμβάλλει για τον διάλογο, ο οποίος μπορεί όμως να γίνει «μόνο με άμεσες συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας», ενώ, όπως είπε, «αν δώσουμε βάση στα λόγια της τουρκικής πλευράς, φαίνεται διατεθειμένη να το πράξει».

Λίγο μετά τη συνάντηση του κ. Μάας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλλει θετικά, ωστόσο το στίγμα της Αθήνας δόθηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. «Τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει, να προκαλεί, παρά τις παροτρύνσεις των γειτόνων, των εταίρων και των συμμάχων. Εμμένει, παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Και αντί για αποκλιμάκωση, παρατηρούμε νέες προκλήσεις», είπε ο κ. Δένδιας.

Σαφής προειδοποίηση

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αθήνα προσβλέπει «στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων, που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος, ο κύριος Μπορέλ, και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο στο Gymnich». Επιπλέον, απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση. «Χωρίς μεγαλοστομίες, που δεν μας χαρακτηρίζουν, χωρίς αλαζονεία, που δεν μας χαρακτηρίζει, χωρίς απειλές, που δεν χρησιμοποιούμε, η Ελλάδα θα υπερασπίσει, εν ονόματι του δικαίου, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης. Δεν έχει την επιλογή τού άλλως πράττειν και θα παρακαλούσα γι’ αυτό θερμότατα να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή