«Συστημικές» κυρώσεις στην ατζέντα της Ε.Ε.

«Συστημικές» κυρώσεις στην ατζέντα της Ε.Ε.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρώσεις συστημικού χαρακτήρα (όχι απλά κατά ατόμων) θα περιλαμβάνονται στο μενού επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την Τουρκία, που θα παρουσιάσει στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) στο Βερολίνο ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. σε χθεσινή ενημέρωση, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική επιμένει στην αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα (βάσει της διπλής στρατηγικής που συμφωνήθηκε στο ΣΕΥ στις 13.7), ενώ, λόγω του άτυπου χαρακτήρα της συνάντησης του Βερολίνου (που θα λάβει χώρα αύριο και την Παρασκευή), δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή και του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι στην επίσημη ατζέντα.

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά τεταμένη» και σημείωσε ότι ο κ. Μπορέλ παραμένει «εξαιρετικά ανήσυχος» και εστιασμένος στην αποκλιμάκωση. Τόνισε ότι η συζήτηση σχετικά με την Τουρκία στο Gymnich θα καλύψει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα επεκταθεί και στην εμπλοκή της Αγκυρας στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Υπενθύμισε δε ότι η Αγκυρα έχει ήδη υποστεί σημαντικές συνέπειες για την «παράνομη συμπεριφορά» της στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις πρόσφατες κυρώσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έως το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τη δραστική μείωση της προ-ενταξιακής χρηματοδότησης και τη διακοπή του τακτικού πολιτικού διαλόγου.

Σχετικά με τη Λευκορωσία, το έτερο βασικό θέμα που θα συζητηθεί στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο στόχος των κυρώσεων, επί των οποίων υπάρχει προσδοκία για πολιτική συμφωνία στο άτυπο ΣΕΥ και που αναμένεται να αφορούν 15-20 άτομα, είναι να αλλάξει η συμπεριφορά του καθεστώτος. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει «μεγάλη απόσταση» μεταξύ της μη αναγνώρισης του εκλογικού αποτελέσματος και της διακοπής επαφών με τον ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή