Μετωπική σύγκρουση με φόντο τον ιό

Μετωπική σύγκρουση με φόντο τον ιό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης με επίκεντρο την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν τεθεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σήμερα Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας συναντώνται εκ νέου στη Βουλή, αυτή τη φορά με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση των συμφωνιών της χώρας μας για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Η συγκυρία, εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και το εθνικής σημασίας ζήτημα που συζητείται στην εθνική αντιπροσωπεία, φέρουν τον πρωθυπουργό να προσέρχεται στη συνεδρίαση με την επιλογή αποφυγής μιας μετωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, συγκλίνουσες εκτιμήσεις φέρουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσανατολίζεται στο ανέβασμα των τόνων, σε μια προσπάθεια –όπως λέγεται– να ξεπεραστούν αφενός τα εσωκομματικά προβλήματα εξαιτίας των διαφωνιών ως προς τον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος και αφετέρου οι δυσχέρειες στην επικοινωνιακή αιτιολόγηση της επιλογής του κόμματος του να ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Μονίμως απών από κάθε κρίσιμο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας ας εξηγήσει γιατί δηλώνει “παρών” στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, υπονομεύοντας την εθνική γραμμή», σχολίασε σχετικά χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στο πλαίσιο δήλωσής του με την οποία απαντούσε σε εξαιρετικά επικριτική προς την κυβέρνηση ανάρτηση (Facebook) του κ. Τσίπρα, αναφορικά με τους χειρισμούς και τη στάση της κυβέρνησης στο μέτωπο του κορωνοϊού.

«Με μοναδικό του γνώμονα την επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, ο κ. Μητσοτάκης ηγείται μιας κυβέρνησης που δείχνει πως άγεται και φέρεται από επιμέρους συμφέροντα και πλέον δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους πολίτες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες του στους πολίτες είναι ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής τους μήνες μετά την άρση του lockdown. Τώρα το χάος κλιμακώνεται με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία, ακριβώς όπως άνοιξε και ο τουρισμός. Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία». Για υιοθέτηση και αναπαραγωγή «μιας συρραφής ψεκασμένων θεωριών» κατηγόρησε ο κ. Πέτσας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει: «Πρόκειται για άλλη μία θλιβερή απόπειρα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Η κορωνοκαπηλία στην οποία επιδίδεται είναι το κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού».

Νωρίτερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, μετωπική ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας Β. Κικίλια και Νίκη Κεραμέως με τα στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και συνολικά της αντιπολίτευσης, για το θέμα της πολιτικής έναντι της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας επέκρινε με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για έλλειψη σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων όσο και για τις δηλώσεις στελεχών ή τις ανακοινώσεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα στρέφονταν κατά της κυβέρνησης και εκείνου προσωπικά. Ο τέως υπουργός Ανδρ. Ξανθός απάντησε ότι είναι ο κ. Κικίλιας που υπονομεύει την αναγκαία συναίνεση, με τον νυν υπουργό να απαντά: «Μιλήσατε για τσαρλατανισμό όταν αναφέρθηκα στα εμβόλια. Μου λέτε για επικοινωνιακές γιρλάντες. Συστηματικά υπονομεύετε την προσπάθεια, την ώρα που παίζονται ανθρώπινες ζωές. Μην παίζετε με τη δημόσια υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή