ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης για συμφωνία με Αίγυπτο: Καταρρίπτει το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας»

Κυρ. Μητσοτάκης για συμφωνία με Αίγυπτο: Καταρρίπτει το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας»

«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις. Διότι η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα λέει ξεκάθαρα αυτό το οποίο έχουμε πει κι εμείς -και αυτό το οποίο λέτε και εσείς ουσιαστικά- ότι λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη εικόνα η συμφωνία αυτή είναι εθνικά ωφέλιμη».

Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος -κατά την δευτερολογία του στη Βουλή στην συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο- στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει «παρών».

Ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του κ.Τσίπρα ανέφερε ότι συμφωνεί με πολλά από αυτά που άκουσε «διότι ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με αυτά τα οποία κάνουμε».

Αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στη μερική οριοθέτηση «η οποία προφανώς και δεν μας στερεί το δικαίωμα να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε πλήρη οριοθέτηση» και στη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε η οποία «επιβάλλει και κάποιες παραχωρήσεις, συμβιβασμούς, έτσι ώστε και τα δύο μέρη να αισθάνονται ότι είναι μία συμφωνία η οποία είναι πραγματικά δίκαιη».

«Εάν συμφωνείτε γιατί ψηφίζετε "παρών"»;

«Εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το «παρών» ως προς την επίσημη θέση του κόμματος, σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι εθνικά ωφέλιμη όχι μόνο ως προς τη σχέση μας προς την Αίγυπτο, αλλά διότι αποδεικνύει έμπρακτα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ποιος στέκεται με την πλευρά του Δικαίου της Θάλασσας, του Διεθνούς Δικαίου, ότι μπορούμε τελικά να λύνουμε τις διαφορές μας με αυτό τον τρόπο. Κάτι που όπως είπε είναι μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες της περιοχής, προς όλες τις χώρες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε τέτοιες οριοθετήσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πρώην υπ.Εξ. Νίκο Κοτζιά «ο οποίος κατακεραυνώνει τη συμφωνία την οποία αυτός διαπραγματευόταν» και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της Συμφωνίας ήταν πάντα το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ.

«Το γνωρίζετε εσείς, το γνωρίζω εγώ, το γνωρίζει ο κύριος Κατρούγκαλος, το γνωρίζει ο κύριος Δένδιας. 'Αρα, ας μιλήσουμε επιτέλους τη γλώσσα της αλήθειας την οποία τόσο επιζητείτε. Η συμφωνία αυτή είναι μία πολύ καλή συμφωνία για τη χώρα. Θα ήταν καλύτερο, κύριε Τσίπρα, η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί από εσάς, για τον απλούστατο λόγο ότι αν είχε υπογραφεί από εσάς, τότε θα είχε προηγηθεί του τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε να μην υπογράψει τη Συμφωνία αυτή, και τον κάλεσε να κάνει «το βήμα υπέρβασης ώστε να έχετε εσωτερική συνέχεια σε αυτά τα οποία λέτε».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό εσωτερικής συνέχειας ως προς την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά, και «βρεθήκατε αντιμέτωπος με τα ίδια διλήμματα με τα οποία βρισκόμαστε και εμείς».

«Εμείς πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτή την κίνηση, γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο πια αυτή την κατάσταση μόνιμης ακινησίας μιας χώρας η οποία επικαλείται και σωστά το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν έχει τίποτα έμπρακτο να αποδείξει ότι τελικά μπορεί να το χρησιμοποιεί προς όφελός της», είπε ο κ.Μητσοτάκης και κάλεσε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν μία τολμηρή κίνηση -παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις- να ψηφίσουνε «ναι» σε αυτή τη συμφωνία.

«Και επιτέλους να αφήσετε στην άκρη αυτή την παράλογη και μη εξηγήσιμη γραμμή. Το "παρών" είναι "απών".  Δεν θέλω να θυμίσω στην αντιπροσωπεία τι λέγατε εσείς για άλλες περιπτώσεις που κατακεραυνώνατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση άλλες επιλογές κομμάτων που ψήφιζαν "παρών".

Άρα εδώ υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε το μεγάλο κεκτημένο αυτής της Συμφωνίας και πώς αλλάζει ουσιαστικά τους όρους του παιχνιδιού συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Σας καλώ ως ένας πολιτικός που χειριστήκατε αυτά τα θέματα έστω και τώρα να κάνετε αυτή την υπέρβαση και να ψηφίσετε υπέρ της συμφωνίας, όπως εξάλλου έκανε το ΚΙΝΑΛ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα.

«Κάντε ότι και το ΚΙΝΑΛ»

Ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη στάση του ΚΙΝΑΛ το οποίο -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- άσκησε περίπου ταυτόσημη κριτική και σε ορισμένα σημεία η κριτική του ήταν και πιο έντονη, «όμως κάνει το βήμα και λέει για να μην διαρρήξουμε το εθνικό μέτωπο να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της συμφωνίας. Έχετε ακόμα λίγο χρόνο να το σκεφτείτε».

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στη συμφωνία της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στους υδρογονάνθρακες ακυρώνοντας -όπως είπε- «στην ουσία όλη την προετοιμασία την οποία είχατε κάνει πάλι εσάς».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές οι επιλογές δεν τον καθιστούν υπεύθυνη αντιπολίτευση αλλά «με αυτή τη συμπεριφορά δικαιούμαστε να σας χαρακτηρίσουμε ως μια αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης. Έχετε λίγο χρόνο ακόμα να επαναξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας και τη στάση σας».

«Γιατί δεν το κάνατε εσείς;»

Ο πρωθυπουργός κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της συμφωνίας είπε ότι εξαγγέλθηκε «παραδόξως, από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κοτζιά, όταν παρέδιδε στον κύριο Κατρούγκαλο. Σας αιφνιδίασε. Στη συνέχεια σπεύσατε υπογείως να πείτε ότι αυτό το οποίο εννοούσε ο κύριος Κοτζιάς δεν έπρεπε να το πει ακριβώς έτσι όπως το είπε, γιατί αναφέρθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα και όχι σε νόμο».

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να το κάνει, και δεν το έκανε.

«Φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε 4,5 χρόνια να το κάνετε και ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε. Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό να έρθετε και όταν έρθει και ο σχετικός νόμος στη Βουλή να τον υπερψηφίσετε, διότι αυτό επιτάσσει συνολικά το εθνικό συμφέρον», είπε.

Αναφερόμενος στη φράση «οπερέτα» που χρησιμοποίησε ο κ.Τσίπρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προσβάλλετε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Προσβάλλετε τον καπετάνιο του «Λήμνος», προσβάλλετε τους καπετάνιους των  υποβρυχίων μας, προσβάλλετε όλους όσους αυτή τη στιγμή βρέθηκαν σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία να κάνουν ακριβώς αυτό το οποίο είχαν εντολές να κάνουν και να προστατεύουν με τον μέγιστο δυνατό τρόπο που επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο -και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα σας συνιστούσα, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις να είστε λίγο πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς, διότι κινδυνεύετε για ακόμα μία φορά να παρερμηνευτείτε».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν ισχύει «πόσω μάλλον όταν είναι μία εξωτερική πολιτική η οποία παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Όπως είπε, «οι συμφωνίες αυτές είναι συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία ερχόμαστε σήμερα να ψηφίσουμε. Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μία συγκεκριμένη απόφαση την οποία καλούμαστε να πάρουμε».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι το να συγκρίνεται η συμφωνία στις Πρέσπες «με τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία είναι παντελώς ανυπόστατο. Συνιστούν εθνική απειλή για τη χώρα μας οι βόρειοι γείτονες μας; Τι πράγματα είναι αυτά, κύριε Τσίπρα; Πώς συγκρίνετε τόσο ανόμοια πράγματα; Και πώς επιτρέπετε στον εαυτό σας μία τέτοια φραστική διολίσθηση;».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμμαχίες της χώρας μας και είπε ότι «αυτή τη στιγμή λοιπόν, δεν μπορεί να μη βλέπει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι με τους πολλούς, είναι με τη συμμαχία του Διεθνούς Δικαίου, είναι με τις χώρες εκείνες οι οποίες εκφράζουν τον ίδιο αξιακό κώδικα με εμάς. Και η Τουρκία είναι απομονωμένη, εξ ου και εκπέμπει όλη αυτή τη νευρικότητα».

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει, μια και καλή, το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει, μια και καλή, το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας», διότι αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και γι' αυτό ενοχλείται η Τουρκία.

«'Αρα, πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας, οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Δεύτερο σκέλος, η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάνουμε πολύ σημαντικές κινήσεις ως Κυβέρνηση για να διορθώσουμε το μαύρο χάλι στο οποίο, δυστυχώς, είχαν βρεθεί οι αμυντικές μας βιομηχανίες. Και προχωράμε με γρήγορες κινήσεις και σε συμπράξεις και με ιδιωτικοποιήσεις εκεί που χρειάζεται για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε συνολικά και την εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι όπου χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις «που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλει, αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Όπως είπε πρέπει «να προσλάβουμε προσωπικό, να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πιλότους μας να υποστηρίζονται τα αεροπλάνα τα οποία πετάνε αυτή τη στιγμή με τεράστια προσπάθεια και δυστυχώς πολύ συχνά σε μια κατάσταση που δεν είχαν υπογραφεί ακόμα όλες οι συμφωνίες για τη μελλοντική τους υποστήριξη».

Τρίτος άξονας ως προς τις συζητήσεις με την Τουρκία σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη είναι ο εξής: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, άρα για το ένα και μοναδικό ζήτημα το οποίο μας απασχολεί, το οποίο είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ναι, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Αυτό είναι μια θέση η οποία εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».

Τέλος για το ενδεχόμενο μίας πολυμερούς διαπραγμάτευσης που πρότεινε ο κ.Βαρουφάκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι σκοντάφτει πάνω σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική οντότητα η οποία μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το σχήμα.

«Είναι διατεθειμένος ο κ.Ερντογάν να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως το μοναδικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μόνης κρατικής οντότητας που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουμε να κάνουμε μία τέτοια συζήτηση; Εάν πει το ναι, τότε ενδεχομένως η πρόταση σας να έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ