Ανοιχτό μικρόφωνο αποκάλυψε διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπαουερ για τα ελληνοτουρκικά (βίντεο)

Ανοιχτό μικρόφωνο αποκάλυψε διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπαουερ για τα ελληνοτουρκικά (βίντεο)

1' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ερωτηθείσα την Παρασκευή από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπορέλ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι» και ότι «αισθάνονται ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπορέλ. Αυτές συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν να αλλάξουν την πορεία δράσης της Τουρκίας καθώς επίσης και άλλα πολιτικά και διπλωματικά «καρότα και μαστίγια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος – μέλος  πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. για την Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ένας ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι σύμφωνα με τον Μπορέλ «αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένα σοβαρό ρίσκο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κύρια ανησυχία του είναι να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση».

Διαβάστε επίσης 

Μπορέλ: Στόχος να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη που απειλούνται