Παρέμβαση Τραμπ για Ανατολική Μεσόγειο – Επικοινωνίες με Μητσοτάκη, Ερντογάν

Παρέμβαση Τραμπ για Ανατολική Μεσόγειο – Επικοινωνίες με Μητσοτάκη, Ερντογάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή παρέμβαση στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποίησε την περασμένη νύχτα ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Βασικό μήνυμα της Ουάσιγκτον και προς τις δύο πλευρές ήταν η ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά και επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία της» για τις εντάσεις μεταξύ δύο χωρών – συμμάχων του ΝΑΤΟ. 

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης «ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος». Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο πρωθυπουργός «έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Οπως τονίστηκε από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Με Ερντογάν

Λίγη ώρα μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον, ανάλογο ήταν το μήνυμα του ενοίκου του Λευκού Οίκου και προς τον Ταγίπ Ερντογάν, με έμφαση στον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ερντογάν, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, απέδωσε στην Ελλάδα την κλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας πως «δεν είναι η Αγκυρα αυτή που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή» και προσθέτοντας πως «η Τουρκία έχει αποδείξει με σαφείς κινήσεις πως θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να οικοδομήσει τον διάλογο». 

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί, το πρωί της Τετάρτης, οι ευθείες απειλές του τελευταίου προς την ελληνική πλευρά. «Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το θάρρος να το πράξουν, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον δρόμο μας», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην 949η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή