Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο

Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την υπερψήφιση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ο χρονισμός δεν είναι τυχαίος. Η Ελλάδα είναι χώρα που πορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις του. Η επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Ιόνιο έπεται της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και σε συνεννόηση με την Ιταλία (και την Αλβανία). Θα ήταν ίσως λάθος να είχε προηγηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, στον βαθμό που θα δημιουργούσε άσκοπες προστριβές με τη σύμμαχο αυτή χώρα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αλλού στα 12 μίλια, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου, όταν το κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και του εθνικού μας συμφέροντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ήταν έτοιμος και αυτός να προχωρήσει στην επέκταση αλλά δεν πρόλαβε. Η αλήθεια είναι ότι ο Ν. Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης του υπ. Εξωτερικών στον Αλ. Τσίπρα, δήλωσε ότι είναι έτοιμο το σχετικό Π.Δ. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν προχώρησε, ούτε με Π.Δ. ούτε με νόμο. Τώρα, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη κάνει αυτό που τότε δεν έγινε και με τον σωστό τρόπο: πρώτα συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και μετά επέκταση.

Τι σημαίνει η επέκταση; Επιβεβαιώνει τη νέα εποχή στην ελληνική εξωτερική πολιτική που σηματοδοτούν οι συνεχείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη νέα αυτή εποχή, η Ελλάδα δεν επικαλείται απλώς τα δικαιώματά της, αλλά τα κατοχυρώνει με διεθνείς συμφωνίες σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Η υπογραφή των συμφωνιών οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων, η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών συνόρων στον Εβρο και το Αιγαίο από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού που επιχείρησε η Τουρκία και, βέβαια, η συγκρότηση ενός ευρύτατου αντι-τουρκικού συνασπισμού με τους Αραβες, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες χώρες, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τελικός στόχος της διπλωματικής μας προσπάθειας είναι η ανάδειξη μιας γεωστρατηγικής Ευρώπης που θα μπορεί να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τις αρχές και τα συμφέροντά της διεθνώς, ιδίως, στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία στο πλαίσιο ενός διαλόγου νομιμότητας για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που αν δεν καταλήξει σε συμφωνία θα επιτρέπει τη διεθνή διαιτησία. Ταυτόχρονα, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και όλα της τα δικαιώματα με κάθε πρόσφορο μέσο και με τεράστιο κόστος για κάθε αμφισβητία, με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

* Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, βουλευτής Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή