Στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο

Στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει «άμεσα» στη Βουλή την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης «προς Δυσμάς», από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.), όπως την ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί μια σημαντική μετατόπιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.

Μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχωρούσαν σε τμηματική, όπως αποκαλείται, επέκταση, με βασικό επιχείρημα ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτή την κίνηση ως επιχείρημα υποστήριξης της θέσης της ότι το Αιγαίο αποτελεί θάλασσα όπου επικρατούν «ειδικές συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι από το 1995 η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει εκδώσει ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα στο Αιγαίο αιτία πολέμου (casus belli). Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κριτική στάση, η οποία στο παρελθόν προερχόταν κατά κύριο λόγο από τη Νέα

Δημοκρατία, με έναν νόμο ο οποίος θα αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και στο Αιγαίο.

Πρακτικά, η κυβέρνηση προχωρεί σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 σε 12 ν.μ. από τα Διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο. Με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ουσιαστικά αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας. Πριν από την επέκταση, αναμένεται να κατατεθούν και τα

Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα χαραχθούν οι γραμμές βάσης για το «κλείσιμο» των κόλπων.

Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η αιγιαλίτιδα ζώνη σε κόλπους όπως ο Αμβρακικός, ο Κορινθιακός και ο Μεσσηνιακός θα αποτελούν ζώνη πλήρους κυριαρχίας με τα 12 ν.μ. να μετρούν από τη νοητή γραμμή (βάσης) που ενώνει τα δύο χερσαία άκρα που οριοθετούν έναν κόλπο.

Εν συνεχεία, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

«Προβαίνουμε στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ενα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη

Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από 24 μίλια», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Η πρωθυπουργική αυτή ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίζει ότι όταν μια τέτοια ενέργεια είχε ανακοινωθεί από τη δική του κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία διά του τότε τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου είχε αντιδράσει εντόνως:

«“Αν υιοθετηθεί το σκεπτικό της κυβέρνησης, τότε θα γίνει πράξη μια τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων, γεγονός που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα”. Αυτές είναι δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου, εδώ, μέσα, στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλό είναι σε αυτή την αίθουσα να θυμόμαστε την πλήρη ιστορία και το τι ακριβώς συνέβη με το ζήτημα αυτό. Η εξαγγελία αυτή έγινε, παραδόξως, από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κοτζιά, όταν παρέδιδε στον κύριο Κατρούγκαλο. Σας αιφνιδίασε. Στη συνέχεια σπεύσατε υπογείως να πείτε ότι αυτό το οποίο εννοούσε ο κύριος Κοτζιάς δεν έπρεπε να το πει ακριβώς έτσι όπως το είπε, γιατί αναφέρθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα και όχι σε νόμο. Η αλήθεια όμως παραμένει: Είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε, δεν το κάνατε», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ασκηση «Ευνομία»

Σημειώνεται, τέλος, ότι από χθες το πρωί διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο η τετραμερής άσκηση «Ευνομία», ανάμεσα σε δυνάμεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή