Διελκυστίνδα στο Βερολίνο για τις κυρώσεις κατά Τουρκίας

Διελκυστίνδα στο Βερολίνο για τις κυρώσεις κατά Τουρκίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», σχολίαζαν διπλωματικές πηγές απαντώντας στη νέα τουρκική Navtex με την οποία η Αγκυρα παρέτεινε τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα οδηγία έχει ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και χωρικά τοποθετείται ελαφρώς βορειότερα σε σχέση με την προηγούμενη

Η τελευταία navtex έληγε απόψε και είχε επεκταθεί ακόμη μια φορά πριν από μερικές ημέρες.

Σημειώνεται ότι η τουρκική ενέργεια καταγράφεται ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η κοινή άσκηση «Eunomia» από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία και λίγη μόλις ώρα μετά την επιχείρηση των ελληνικών F-16 που πέταξαν από την Κρήτη έως την Κύπρο

Απάντηση της Ελλάδας

Με ακυρωτική Navtex απάντησε η Ελλάδα στην τουρκική κλιμάκωση. Μέσω του σταθμού του Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η Αθήνα ενημέρωσε ότι πρόκειται για παράνομη δέσμευση, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλευόμενους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex. Επιπλέον, επισημαίνει ότι αρμοδιότητα για την εκπομπή αναγγελιών, βάσει των διεθνών κανονισμών έχει ο σταθμός του Ηρακλείου. 

Σε εξέλιξη η άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις συμπίπτουν χρονικά με την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, όπου συζητείται το πλαίσιο κυρώσεων προς την Αγκυρα αν και κεντρικό θέμα της συνάντησης παραμένει η Λευκορωσία.

Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις με κυρώσεις. Στην περίπτωση της Λευκορωσίας διαφαίνεται μια καθαρή πλειοψηφία για μέτρα εις βάρος της, μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλε σημειώνοντας ωστόσο ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να συνδεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας με πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Αν ξεκινήσουμε να ενεργούμε κατά αυτό τον τρόπο, θα καταστούμε ανίκανοι να δρούμε ως ΕΕ», δήλωσε.

Κριτική στην Τουρκία άσκησε πάντως ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέι που εκπροσωπεί την Κομισιόν στη συνάντηση. Ενώ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, κατέστησε σαφές ότι το διακύβευμα για την Άγκυρα είναι εάν «μακροπρόθεσμα» γίνει μέλος της ΕΕ: «Αυτές οι ενέργειες θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας».

Δριμεία κριτική στην Άγκυρα άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «περιφρονεί κάθε σύμβαση» στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί την ΕΕ και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Κατά τον κ. Σέλενμπεργκ είναι «πολύ σημαντικό» η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα συνομιλιών των δύο χωρών με την Τουρκία. Τα επίμαχα ζητήματα τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Αλεξάντερ Σέλενμπεργκ υποστήριξε ακόμη την αναγκαιότητα μιας «επί της αρχής συζήτησης» στην ΕΕ για τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Επιτέλους», είπε, «θα πρέπει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη να ξυπνήσει αναφορικά με τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας».

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας κατήγγειλε τη «συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα». Τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία» και ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επίσης τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας». Ο κ. Στόλτενμπεργκ για μια ακόμη φορά εξέφρασε την πρόθεση «να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Η στάση αυτή οπωσδήποτε δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή