Στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ οι κυρώσεις στην Τουρκία

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ οι κυρώσεις στην Τουρκία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρότι άτυπο, το διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα.

Στο τελευταίο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 13ης Ιουλίου, είχε συμφωνηθεί ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να καταρτίσει έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Ωστόσο, για τη Γερμανία (αλλά επίσης για άλλους σημαντικούς παίκτες όπως είναι η Ιταλία αλλά και η Ισπανία) εξακολουθεί να προέχει η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα. Το Βερολίνο ειδικά ανησυχεί ότι η επιλογή των κυρώσεων θα τινάξει «στον αέρα» την προσπάθεια επαναφοράς της Τουρκίας σε ένα μονοπάτι συνεννόησης και νομιμότητας.

«Για αρκετά κράτη-μέλη ισχύει η προσέγγιση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πιέζεται, γιατί σκληραίνει τη στάση», σημειώνει στην «Κ» πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων», προσθέτει.

Με το μεσημεριανό γεύμα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να διαρκεί πολύ περισσότερο του προδιαγεγραμμένου, το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συζήτησης στο Βερολίνο αφιερώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Λευκορωσία, όπου διαμορφώνεται συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων σε έως και 20 αξιωματούχους που συμμετείχαν είτε στην εκλογική απάτη, είτε στην άγρια καταστολή που ακολούθησε. Το τουρκικό ζήτημα μετατέθηκε για σήμερα.

Σε ανάρτησή του, στο επίσημο ιστολόγιό του, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε για την Ανατολική Μεσόγειο ότι «ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει η επίδειξη σθεναρής αλληλεγγύης με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απειλούνται, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και για να επιτρέψουμε τον διάλογο» επί των «ιδιαίτερα περίπλοκων και αλληλένδετων» θεμάτων που διέπουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Για την Ε.Ε., σημείωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αν η Αγκυρα επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της.

Μένει να φανεί ποια ακριβώς είναι η κατά Μπορέλ βεντάλια των διαθέσιμων επιλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή