Τετραμερής – μήνυμα προς την Αγκυρα

Τετραμερής – μήνυμα προς την Αγκυρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εξελίχθηκαν χθες τα σενάρια της τετραμερούς αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενέργειες οι οποίες έγιναν με κύριο σκοπό να επιδείξουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η αμιγώς ελληνική αεροναυτική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), που χθες κινήθηκε ανατολικότερα και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η πτήση έξι μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) από την Κρήτη μέχρι την Πάφο, όπου συνεργάστηκαν με τα δύο μαχητικά F-16 που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, αλλά και τα Ραφάλ της γαλλικής αεροπορίας που επιχειρούν από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Η παρουσία τόσων μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ελικοπτέρων δεν πέρασε απαρατήρητη από τους κατοίκους της Πάφου. Η όλη επιχείρηση της πτήσης των F-16 από την Κρήτη στην Κύπρο έγινε υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ), και με παρόντες τους τρεις αρχηγούς ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΓΕΣ, παρακολούθησε την εξέλιξη.

Κατά την πτήση των μαχητικών προς την Κύπρο, οι τουρκικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν το γεγονός με καθυστέρηση. Κατά την επιστροφή τους, τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν με σκοπό να τα εμποδίσουν, αλλά αυτά αναχαιτίστηκαν. Βασικό μήνυμα της συγκεκριμένης ταχύτατης μετακίνησης μαχητικών της Π.Α. είναι, προφανώς, ότι οι Ε.Δ. μπορεί να βρεθούν στην Κύπρο ανά πάσα στιγμή και όποτε αυτό απαιτηθεί.

Στην τετραμερή άσκηση, πέρα από τα συνολικά οκτώ F-16 της Π.Α., συμμετέχει η φρεγάτα «Κουντουριώτης» και στοιχεία Ειδικών Δυνάμεων, ενώ χθες πέταξε στην Κύπρο και ένα Αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ). Από τη γαλλική πλευρά συμμετέχει η φρεγάτα «Λαφαγιέτ» και τρία μαχητικά Ραφάλ, ενώ από την Ιταλία το αντιτορπιλικό «Ντουράντ ντε λα Πένε». Από την Κυπριακή Εθνική Φρουρά αναπτύχθηκαν ελικόπτερα, το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης» και ειδικές δυνάμεις, ενώ ενεργοποιήθηκε και η αεράμυνα.

Στη Σούδα

Παράλληλα, χθες, ολοκληρώθηκε η άφιξη στη βάση της Σούδας των αεροπορικών δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που θα συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες σε συνεκπαιδεύσεις με μέσα και μονάδες και των τριών κλάδων των Ε.Δ. Εκτός από τα τέσσερα F-16 Block 60 των ΗΑΕ, στη Σούδα προσγειώθηκαν ένα C-130, τρία C-17 και ένα A-332. Από το ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι για την υλοποίηση της συνεκπαίδευσης εργάστηκαν από κοινού αρμόδιοι φορείς του ΓΕΕΘΑ και του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή