Συστατικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής

Συστατικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της ένταξης σημαντικών κινήσεων, όπως αυτή της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, σε μια εθνική στρατηγική επισημαίνουν με παρεμβάσεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας παράλληλα αμφότεροι αναφορά στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Φρένο στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία είναι το ζητούμενο», υπογραμμίζει ο κ. Γ. Παπανδρέου και αφού κάνει αναφορά στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τόσο στις διεθνείς συνθήκες όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας, σημειώνει: «Οι αλλαγές αυτές δεν είναι επαρκής λόγος να αλλάξουμε την αφετηρία της δικιάς μας εθνικής πολιτικής, που πέρα από τις κόκκινες γραμμές, επιδιώκει να διαμορφώσει καλές σχέσεις με κάθε γείτονα, όπως και την Τουρκία».

«Δικαίωμά μας»

Τούτων δοθέντων, αναφορικά με το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο τονίζει: «Δικαίωμά μας. Είναι κάτι που πολλές μέχρι τώρα κυβερνήσεις είχαν συζητήσει. Δίστασαν δικαίως για να μην υπάρξει αίσθηση ότι υιοθετούν ένα μοντέλο ασύμμετρης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αρα, αυτή η κίνηση πρέπει να ενταχθεί σε μια στρατηγική. Στοχευμένη συνεργασία με την Τουρκία, στήριξη στη σχέση της με την Ευρώπη, αλλά, και ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι όλοι μαζί, πολιτικά κόμματα και λαός, είμαστε έτοιμοι να προασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια εάν απειλούνται».

«Μερικές» κινήσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει: «Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν την εύκολη κίνηση της μερικής επέκτασης των χωρικών υδάτων “προς Δυσμάς” για να μην υπάρξει αντιδιαστολή “προς Ανατολάς” και κυρίως για να μη θεωρηθεί ότι γίνεται έμμεσα αποδεκτή η θεωρία περί “ειδικών περιστάσεων” στο Αιγαίο. Δεν αμφιβάλλω για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Επιμένω, όμως, στην ανάγκη να υπάρχει στρατηγικός ειρμός».

Για να προσθέσει, μεταξύ άλλων, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Υπό τις παρούσες συνεπώς συνθήκες και εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει αυτές τις “μερικές” κινήσεις, θεωρώ αναγκαίο να προβεί στη ρητή δήλωση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή