Στο στόχαστρο της Aγκυρας Ευρωπαϊκή Eνωση, Ελλάδα και Κύπρος

Στο στόχαστρο της Aγκυρας Ευρωπαϊκή Eνωση, Ελλάδα και Κύπρος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την απομόνωση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατών που «παρασύρουν» την Ευρώπη σε κινήσεις κατά της Τουρκίας, εξαπέλυσε ο Χαμί Ακσόι. Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έχει συνταχθεί προσεκτικά ώστε να παρουσιάζει την Ε.Ε. ως θύμα των «μαξιμαλιστικών» προθέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας.

«Οι αιτίες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές πράξεις και τις απαιτήσεις τους κατά του διεθνούς δικαίου. Η άνευ όρων υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτούς τους δύο που προσπαθούν να αγνοήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνει την ένταση ακόμη περισσότερο», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Ακσόι.

Εν συνεχεία, επισημαίνει ότι «η Ε.Ε. ασκεί κριτική στις ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της υφαλοκρηπίδας της και ζητάει να τις σταματήσουμε» και λέει πως «αυτή η απαίτηση είναι εναντίον τόσο του κοινοτικού κεκτημένου όσο και του διεθνούς δικαίου».

Αμέσως μετά, κλιμακώνοντας την επίθεση προς την Αθήνα, ο κ. Ακσόι ζήτησε από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της να μη στηρίζουν «τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας με το «πρόσχημα της αλληλεγγύης».

Ο κ. Ακσόι υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι ένα αρχιπελαγικό κράτος. Είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας, τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα το Καστελλόριζο, να έχουν υφαλοκρηπίδα». Επίσης, επισημαίνει ότι η Aγκυρα τασσόταν πάντα υπέρ του διαλόγου και τονίζει ότι η Τουρκία «παρά την παράνομη συμμαχία» εναντίον της θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα να υποστηρίζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων». Καταλήγει με μια κεκαλυμμένη απειλή, λέγοντας ότι προκειμένου να βρεθεί μια ειλικρινής λύση η Ελλάδα και η Κύπρος «πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση είναι μη βιώσιμη και όσοι βρίσκονται πίσω τους να μη δρουν με βάση λανθασμένους υπολογισμούς. Ως αποτέλεσμα, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να δρα αμερόληπτα και να είναι ένας έντιμος μεσολαβητής».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης της κατάστασης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό την εξερεύνηση μηχανισμών αποκλιμάκωσης ώστε να αποφευχθούν περιστατικά και ατυχήματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η Τουρκία επιθυμεί δίκαιη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, αμοιβαία επωφελή για όλες τις χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή