Αλλαγή ατζέντας θέλει ο Τσίπρας

Αλλαγή ατζέντας θέλει ο Τσίπρας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ, την «καρδιά» στο συνέδριο και το μυαλό στη Βουλή, όπου αναζητείται εν μέσω προβλημάτων καθαρή αντιπολιτευτική γραμμή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει με την έναρξη του φθινοπώρου τα επόμενα βήματά της στο πολιτικό σκηνικό.

Χρονολογικά, αξιολογείται ως άμεσης προτεραιότητας η προετοιμασία της εμφάνισης του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, όπου προγραμματίζεται να βρεθεί το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου για την καθιερωμένη ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και, την επομένη, για τη συνέντευξη Τύπου. Στο σύνολό τους τα έως τώρα μηνύματα οδηγούν στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται να εστιάσει, κατά τις εμφανίσεις του εκεί, στο ανέβασμα των τόνων κριτικής προς την κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η πανδημία αφήνει και θα αφήσει και στην Ελλάδα εντονότατο υφεσιακό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, θα επαναδιατυπώσει τη θέση του κόμματός του πως, πέραν των αντικειμενικών παραγόντων, είναι η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης που με την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική επιδεινώνει την κατάσταση. Στον κύκλο των θεμάτων που αναμένεται να αναδείξει ειδικότερα είναι η ανεργία και το πλήγμα στα εισοδήματα εξαιτίας της κρίσης και των κυβερνητικών επιλογών, ενώ πρόκειται να κάνει και έντονες επισημάνσεις ως προς το περιεχόμενο της «αντιπρότασης» ΣΥΡΙΖΑ έναντι της εισήγησης της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα θέματα αυτά, καθώς και τα ειδικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται να κυριαρχούν και στις κινήσεις κοινοβουλευτικής κριτικής που ασκεί αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ερωτήσεων των βουλευτών του. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σχολιάζεται, εκτός των άλλων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τη δυσχερή θέση στην οποία βρέθηκε με ορισμένες επιλογές, όπως το «παρών» ή η υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας, κατά τη διαδικασία έγκρισης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ. Επιλογές για τις οποίες, προκειμένου να υποστηριχθούν επικοινωνιακά, σπαταλήθηκε πολιτικό κεφάλαιο.

Εσωκομματικές συγκρούσεις

Και αυτό, σύμφωνα με συζητήσεις στο παρασκήνιο, χωρίς να έχει υπάρξει οποιοδήποτε αρχικά υπολογισθέν πολιτικό όφελος (στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ ανέμεναν, ματαίως όπως αποδείχθηκε, «γαλάζιες» διαφοροποιήσεις), αλλά και σε μια συγκυρία που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για άλλα πλήγματα στο πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, μια και το τελευταίο διάστημα –και ενόψει του συνεδρίου που σχεδιαζόταν για τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου– έχουν πληθύνει οι εσωκομματικές συγκρούσεις με κάθε ευκαιρία: εκδηλώθηκαν για μικρά ή και μεγάλα θέματα, όπως για το μήνυμα του κ. Τσίπρα τον Δεκαπενταύγουστο, για μια ανάρτηση του πρώην υπουργού Κ. Γαβρόγλου, έως και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή