Το ΚΙΝΑΛ σε τροχιά «υπεύθυνης αντιπολίτευσης»

Το ΚΙΝΑΛ σε τροχιά «υπεύθυνης αντιπολίτευσης»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σαφής αποτύπωση των γενικότερων πολιτικών κατευθύνσεων που χαράσσει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα μπορούσε να εκληφθεί η στάση του κόμματος στο ζήτημα της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Τόσο αυτή καθεαυτήν η υπερψήφιση όσο και οι τοποθετήσεις της κ. Γεννηματά μαρτυρούν ότι η ηγετική ομάδα έχει κατασταλάξει στην τροχιά της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», όπως συνηθίζουν να λένε στη Χαρ. Τρικούπη, υιοθετώντας έναν όρο που ενέχει και σαφείς αιχμές προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, το ΚΙΝΑΛ σήκωσε ψηλά το «παρών» της Κουμουνδούρου, αλλά και τη… Βαβέλ στο εσωτερικό της για τα εθνικά θέματα.

Η χθεσινή δε αποστροφή της κ. Γεννηματά (Open), ότι «εμείς βάζουμε πλάτη για τη χώρα και όχι το κεφάλι στην άμμο», ήταν χαρακτηριστική των παραπάνω, ενώ οι αναφορές της περί «αναβίωσης του διχασμού» και «τεχνητού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.» δείχνουν ότι η Χαρ. Τρικούπη δεν… ξεχνάει την κυβέρνηση, στην οποία πρόκειται να επιτεθεί μετωπικά και στη Θεσσαλονίκη για την οικονομία. 

Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ, εν ολίγοις, φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στην εκτίμηση περί «διπλής φθοράς», αξιωματικής αντιπολίτευσης και Μαξίμου. Εκτός δηλαδή της συνεχούς εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν και επερχόμενη αποδυνάμωση της μέχρι τώρα σταθερής εικόνας του πρωθυπουργού, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και των οικονομικών της επιπτώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Χαρ. Τρικούπη προσδοκά ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν ορατά τα οφέλη της πολιτικής που έχει χαράξει από την αρχή του έτους.

Οι δημοσκοπήσεις

Μεγάλο ερώτημα –και στοίχημα– παραμένει, ωστόσο, ο «καθρέφτης» των οφελών αυτών, δηλαδή οι δημοσκοπήσεις.

Εσωκομματικά, σε σημαντικό βαθμό, καταγράφεται ευθυγράμμιση με την αντιπολιτευτική τακτική, ωστόσο αν αυτή δεν μεταφραστεί σε «ψυχρά» ποσοστά (όπως συμβαίνει μέχρι τώρα), η εσωτερική ανησυχία θα κλιμακώνεται. Οχι μόνο στη βάση, αλλά κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που αποτελεί και τον βασικότερο μοχλό πιέσεων και πιθανών εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, με τη συνδιάσκεψη να μετατίθεται τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο, φαίνεται πως τα δεδομένα των τελευταίων μηνών πρόσφεραν στην κ. Γεννηματά χρόνο και χώρο που ίσως δεν θα είχε υπό κανονικές συνθήκες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή