Ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα ο Τσίπρας

Ανακατεύει την εσωκομματική τράπουλα ο Τσίπρας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσκοπική ανάκαμψη είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες. Το 2020 δεν ήταν μια καλή χρονιά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κινείται λίγο πάνω από το 20%, απέχοντας σχεδόν 10 μονάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα του προηγούμενου Ιουλίου. Από τη στιγμή που ο κορωνοϊός και η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει ήρθαν για να μείνουν, στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν από την εσωστρέφεια και να καρπωθούν την πολιτική φθορά που αναμένουν πως θα έχει η κυβέρνηση.

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές στη λίστα του προέδρου: Η διεξαγωγή του 3ου συνεδρίου με τον παραδοσιακό τρόπο έχει σχεδόν αποκλειστεί λόγω της πανδημίας, ο μετασχηματισμός δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά, πολλά στελέχη επιμένουν στις δημόσιες αντιπαραθέσεις και σε «φάλτσα» μέσω αναρτήσεων ή συνεντεύξεών τους, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται όλο και πιο απόμακρο, ενώ για την επιχειρούμενη εδώ και καιρό διεύρυνση προς το Κέντρο ένα ερώτημα πλανάται στην Κουμουνδούρου: «Χωράνε τελικά όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ;» Οι παλαιοί κομματικοί εξακολουθούν να καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα πως θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στη διεξαγωγή του συνεδρίου τον περυσινό Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας πως ο δυϊσμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με την παράλληλη λειτουργία της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν βοηθάει το κόμμα.

Φρεσκάρισμα

Το πρώτο σήμα για το restart και τα απαραίτητα μηνύματα θα τα δώσει ο κ. Τσίπρας τις επόμενες ημέρες με τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει σε επίπεδο τομεαρχών. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, όμως ένα φρεσκάρισμα θεωρείται από όλους ότι είναι απαραίτητο μετά 14 μήνες στην αντιπολίτευση. Νέοι βουλευτές, που δεν έχουν έως τώρα αναλάβει νευραλγικά πόστα, φέρονται να έχουν ήδη αξιολογηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη μέχρι τώρα παρουσία και τις δημόσιες εμφανίσεις τους, σε μια προσπάθεια να ανακατέψει την τράπουλα και να φέρει καινούργια πρόσωπα στο προσκήνιο, ανεξαρτήτως τάσεων.

Αλλαγές θα γίνουν, επίσης, στα «σκιώδη» υπουργεία που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται πιθανή η μετακίνηση του Νίκου Παππά σε άλλο πόστο, προκειμένου να «σβηστεί» όσο είναι δυνατόν η υπόθεση Μιωνή. Αυτό και μόνο θα δημιουργήσει ορισμένες καραμπόλες στο οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, που θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται και η αναπτυξιακή πρόταση του κόμματος. Το πρόσωπο που θα την αναλάβει αναζητείται, αφού η Λούκα Κατσέλη, εκτός του ότι εξαρχής επιθυμούσε να έχει συμβουλευτικό ρόλο, φέρεται να μη συμφώνησε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τόσο οι προεδρικοί όσο και οι «53+» περιμένουν να δουν αν ο Αλέξης Τσίπρας θα διατηρήσει τις ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους τομεάρχες, καθώς επτά-οκτώ στελέχη εκτιμάται ότι κινούνται εξ αριστερών του προέδρου στο υπάρχον σχήμα. Δεν είναι λίγοι όσοι προεξοφλούν την απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως δύο πρόσωπα (εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας) θεωρούνται πιθανά, έπειτα από βολιδοσκόπηση που έχει γίνει, για τον ρόλο του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, δίπλα στον Αλέξη Χαρίτση. Στον τομέα της Επικοινωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έχει αποφασιστεί να ενισχυθούν οι επαφές του κόμματος με τον ξένο Τύπο και τους ανταποκριτές του και ρόλο υπευθύνου των διεθνών ΜΜΕ εξετάζεται να αναλάβει ο Λευτέρης Κρέτσος, που επανενεργοποιείται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την εβδομάδα προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, όπου σε στενό κύκλο ο πρόεδρος θα αναλύσει όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας καθώς και τις εσωκομματικές πρωτοβουλίες που σκέφτεται να αναλάβει.

Στην Κουμουνδούρου ήδη προετοιμάζουν την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει και να εγκαινιάσει την αντεπίθεση προς την κυβέρνηση. Εστω και σε περιορισμένο κοινό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, προσαρμοσμένη και αυτή στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή